Γερμανικές πιέσεις στη Γαλλία για να αποτραπεί το no deal στο Brexit

Γερμανικές πιέσεις στη Γαλλία για να αποτραπεί το no deal στο Brexit

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφάνιζαν έως πρόσφατα ενιαίο μέτωπο στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Brexit. Καθώς ωστόσο η μεταβατική περίοδος οδεύει στη λήξη της και η απαραίτητη πρόοδος δεν έχει σημειωθεί, ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια των συνομιλιών φαίνεται να διχάζει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ένωσης. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg η Γερμανία πιέζει τη Γαλλία να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της για την αλιεία, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί με εμπορικό no deal. Μία αδυναμία συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις θα σήμαινε σοβαρό οικονομικό πλήγμα, σε μία περίοδο που όλοι παλεύουν να αφήσουν πίσω τους την βαθιά κρίση, που πυροδότησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού. 

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Bloomberg ότι το αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν να διατηρηθεί η πρόσβαση των Γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη συμφωνία αυτή τη στιγμή- γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό όχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά και στα άλλα κράτη- μέλη της Ένωσης. Χθες Τετάρτη εμμέσως πλην σαφώς το Βερολίνο επέκρινε τη γαλλική στάση, με Γερμανό αξιωματούχο να επισημαίνει πως όταν τα ενδιαφερόμενα κράτη συνειδητοποιήσουν πως η εναλλακτική είναι το no deal και καμία πρόσβαση σε βρετανικά ύδατα, θα επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή