Ρεκόρ προσφορών για τα πρώτα κινεζικά ομόλογα σε θεσμικούς επενδυτές από τις ΗΠΑ

Ρεκόρ προσφορών για τα πρώτα κινεζικά ομόλογα σε θεσμικούς επενδυτές από τις ΗΠΑ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφορές άνω των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατάφερε να συγκεντρώσει η κυβέρνηση της Κίνας στην πρώτη έκδοση ομολόγων, η οποία απευθυνόταν και σε θεσμικούς επενδυτές από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, ειδικότερα, το Πεκίνο άντλησε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 15% ήταν αμερικανικής προέλευσης. Κίνητρο, άλλωστε, για τους επενδυτές από τις ΗΠΑ φαίνεται ότι αποτέλεσε το υψηλό επιτόκιο -σε σχέση πάντα, με το αμερικανικό.

Τα κινεζικά ομόλογα ήταν διάρκειας τριών, πέντε, 10 και 30 ετών, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,20%, δηλαδή 0,5 μονάδα βάσης πάνω από το αντίστοιχο του αμερικανικού δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου έχουν επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σε μια σειρά παραγόντων, από την αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ έως την υποχρεωτική πώληση ενός μεριδίου του TikTok στις ΗΠΑ. Οι βαθύτερες αιτίες αυτής της σύγκρουσης, ωστόσο, φαίνεται να εδράζονται στην αύξηση του ανταγωνισμού στο πεδίο του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς και στον λεγόμενο τεχνολογικό πόλεμο.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι αναλυτές ευελπιστούν ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα οδηγήσει σε αλλαγή της ισχύουσας αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Κίνα, αμβλύνοντας τις εντάσεις και τονώνοντας τη διμερή συνεργασία. Άλλωστε, η διάθεση του κινεζικού χρέους σε Αμερικανούς επενδυτές, όπως παρατηρούν εύστοχα οι επενδυτές, έγινε λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αντανακλώντας την αισιοδοξία για μια επαναπροσέγγιση των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή