Κομισιόν: Στα «σκαριά» δημοπρασίες ομολόγων για την άντληση 800 δισ. ευρώ

Κομισιόν: Στα «σκαριά» δημοπρασίες ομολόγων για την άντληση 800 δισ. ευρώ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την πώληση ομολόγων μέσω δημοπρασιών για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Κομισιόν να προσβλέπει στην άντληση 800 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης χρέους.

Οι αγορές περίμεναν εδώ και αρκετές εβδομάδες τις λεπτομέρειες για τα εργαλεία που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η Κομισιόν.

«To Νext Generation EU θα αποτελέσει έναν περίπλοκο μηχανισμό χρηματοδότησης… υπό αυτό το πρίσμα ενισχύουμε τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν.

«Δεν θα βασισθούμε αποκλειστικά στις κοινοπρακτικές εκδόσεις, αλλά θα μετακινηθούμε και προς τη χρήση δημοπρασιών», διευκρίνισε ο κ. Χαν.

Οι δημοπρασίες, όπου οι τράπεζες λειτουργούν ως ανάδοχοι για λογαριασμό του εκδότη, αγοράζουν ομόλογα και τα μεταπωλούν στους επενδυτές, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις κυβερνήσεις όταν θέλουν να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές με εκδόσεις χρέους. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αποτελεί τον μοναδικό υπερ-εθνικό οργανισμό που εκδίδει χρέος μέσω δημοπρασιών.

Προτού αρχίσει να χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης την επόμενη χρονιά, η Ε.Ε. θα πρέπει πρώτα να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Για το σκοπό αυτό, θα αρχίσει να πωλεί ομόλογα αυτό το μήνα μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων.

Όπως διευκρίνισε ο επίτροπος Χαν, στόχος είναι η άντληση περίπου 800 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι χώρες-μέλη δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για τη διάταξη που συνδέει την πρόσβαση στα κονδύλια με τον σεβασμό στο δίκαιο του νόμου.
   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή