ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Brexit: Οι απειλές Τζόνσον «ρίχνουν» την στερλίνα

Brexit: Οι απειλές Τζόνσον «ρίχνουν» την στερλίνα

Πιέσεις δέχεται το βρετανικό νόμισμα, μετά την παραδοχή του Μπόρις Τζόνσον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οδηγείται σε Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αρχικά κέρδη της στερλίνας έγιναν πολύ γρήγορα «ατμός», με αποτέλεσμα να επικρατήσουν καθοδικές τάσεις, οι οποίες διαμόρφωσαν την ισοτιμία λίρας-δολαρίου στο 1,2914 δολάριο.

«Το μίνι sell off στην στερλίνα υποδηλώνει ότι οι αγορές αποκωδικοποιούν τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον ως μια κύρια πολιτική πράξη» σχολιάζει ο Λι Χάρντμαν, αναλυτής της MUFG Bank. «Οδηγούμαστε προς το κρίσιμο σημείο» σπεύδει να προσθέσει, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεις.

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύονται αυτή την περίοδο μια νέα εμπορική συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την λήξη της λεγόμενης «μεταβατικής περιόδου» του Brexit. Δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Σε διαφορετική περίπτωση, το εμπόριο των δύο πλευρών θα επιβαρυνθεί από την επιβολή φόρων εισαγωγής και δασμών.

Ωστόσο, το κλίμα έχει εκτροχιαστεί σημαντικά, λόγω της απόφασης του Λονδίνου να ανατρέψει ορισμένα σημεία της «μεταβατικής συμφωνίας», κάτι το οποίο προκάλεσε την οργή των Βρυξελλών, διαμηνύοντας ότι η πλήρης τήρηση της «μεταβατικής συμφωνίας» συνιστά αναγκαία συνθήκη για την υπογραφή της νέας εμπορικής συμφωνίας.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, αλλά έχουμε συνηθίσει να ζούμε μ’ αυτή τα τελευταία χρόνια» σημειώνει, από την πλευρά του, ο Νεντ Ρουμπλετίν, επικεφαλής αναλυτής της TD.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της Ε.Ε. και την τελωνειακή ένωση, χωρίς να υπογραφεί νέα συμφωνία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μια συμφωνία «με κάθε κόστος».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και μια συμφωνία -έστω και στο παρά πέντε, όπως μας έχει συνηθίσει η Ευρώπη- δεν αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στηρίγματα στο βρετανικό νόμισμα, με τους αναλυτές να «βλέπουν» μια μίνι ανοδική κίνηση στο 1,31 δολάριο. Πριν δύο χρόνια, οι αντίστοιχες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εκτίναξη της στερλίνας στο 1,40 δολάριο.