Η έξαρση του κορωνοϊού μπορεί να φέρει δεύτερο κύμα υποβαθμίσεων

Η έξαρση του κορωνοϊού μπορεί να φέρει δεύτερο κύμα υποβαθμίσεων

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα κινδύνου για ένα δεύτερο κύμα πιστοληπτικών υποβαθμίσεων, που θα μπορούσε να παρασύρει ορισμένες εκ των μεγαλυτέρων οικονομιών κρούει η S&P Global, καθώς το κόστος αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού επιδεινώνει τα δημόσια οικονομικά ορισμένων χωρών.

Στη λίστα κινδύνου η Αυστραλία, αλλά και η Ισπανία και Ιταλία, δύο χώρες της Ευρώπης που έχουν χτυπηθεί από την επέλαση της νόσου Covid-19.

Το τεράστιο κόστος υποστήριξης των συστημάτων υγείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων εν μέσω της πανδημίας πιέζει τα οικονομικά των χωρών, επισημαίνει στο Reuters ο Ρομπέρτο Σίφον-Αρεβάλο, γενικός διευθυντής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων στην S&P.

O oίκος έχει ήδη υποβαθμίσει ή αναθεωρήσει προς τα κάτω την προοπτική σχεδόν 60 χωρών φέτος, ελάχιστες όμως από αυτές τις χώρες ανήκουν στο κλαμπ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Όμως με τα επίπεδα χρέους να αυξάνονται κατά 15-20 μονάδες του ΑΕΠ και με προβλέψεις για αυξημένες δαπάνες τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, η S&P προειδοποιεί για ένα δεύτερο κύμα υποβαθμίσεων. «Συζητάμε για την κατάταξη στην Ε.Ε. ή σε μεγάλες οικονομίες όπως Ιαπωνία και Βρετανία ή ακόμη και τις ΗΠΑ, που έχουν εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής ώστε να θωρακίσουν τις οικονομίες», εξηγεί ο κ. Σιφόν-Αρεβάλο.

Συνολικά 31 χώρες -σχεδόν το ένα τέταρτο των χωρών που αξιολογεί η S&P- βαθμολογούνται με αρνητική προοπτική, γεγονός που προοιωνίζεται το ενδεχόμενο υποβάθμισης.

Μεταξύ των μεγαλυτέρων οικονομιών συγκαταλέγεται η Αυστραλία και το πολύτιμο τριπλό Α με το οποίο βαθμολογείται η πιστοληπτική της κατάταξη, Ιταλία, Μεξικό, καθώς και Ισπανία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή