Ψηφιακό γιουάν: Εύσημα από αναλυτές, χλιαρή υποδοχή από καταναλωτές

Ψηφιακό γιουάν: Εύσημα από αναλυτές, χλιαρή υποδοχή από καταναλωτές

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια υποδέχθηκαν οι αναλυτές το πείραμα της Κίνας να χαρίσει ψηφιακά γιουάν, συνολικής αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων στους κατοίκους της Σενζέν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για ορισμένους χρήστες, που δήλωσαν ότι προτιμούν τα υφιστάμενα εργαλεία αγορών, όπως η εφαρμογή πληρωμών Alipay.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διάρκειας μίας εβδομάδας, που ολοκληρώθηκε χθες, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έδωσε 200 γιουάν(29,75 δολάρια) σε καθένα από τους 50.000 καταναλωτές που επελέγησαν μέσω λοταρίας. Οι τυχεροί έλαβαν έναν «ψηφιακό φάκελο» με τα χρήματα, προσβάσιμο μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου και με τις πληρωμές του ψηφιακού γιουάν να γίνονται δεκτές στα καταστήματα λιανικής της Σενζέν, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης στην Κίνα.

Το πείραμα της Κίνας αποτελεί την έως τώρα μεγαλύτερη δοκιμή κυκλοφορίας ψηφιακού νομίσματος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με τους αναλυτές να αποδίδουν εύσημα, κάνοντας λόγο για ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός από την πλευρά του Πεκίνου και την κούρσα μεταξύ των κεντρικών τραπεζών για την πρώτη έκδοση ψηφιακού νομίσματος.

«Το πείραμα της προηγούμενης εβδομάδας σημαίνει ότι το ψηφιακό γιουάν έχει ήδη μεταβεί από το θεωρητικό, δοκιμαστικό στάδιο στην πρακτική επί του πραγματικού κόσμου», επισημαίνει ο Γουάγκ Σιμπίν, συνιδρυτής της πλατφόρμας για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων HKbitEX.

To προβάδισμα της Κίνας εγείρει ανησυχίες μήπως το ψηφιακό γιουάν, αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος διεθνώς, υπονομεύοντας την κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή