Πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ μπροστά στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού;

Πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ μπροστά στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού;

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε την οικονομία της Ευρωζώνης μπροστά σε κίνδυνο διπλής βουτιάς εξαιτίας του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, τα βλέμματα στρέφονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Παρότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την ανάληψη πρόσθετης δράσης, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σταθερή τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου.

«Εάν η κρίση επιδεινωθεί σημαντικά και η οικονομία συνεχίσει να καταρρέει, τότε δεν χωρεί αμφιβολία ότι θα πρέπει να σκεφθούμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης και, ειδικότερα, μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, αξιωματούχος της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

«Με βάση όμως τις πληροφορίες που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, δεν βλέπω την ανάγκη περαιτέρω μέτρων στήριξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Ιβ Μερς, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αποφύγει το ενδεχόμενο διπλού υπολογισμού των ίδιων πληροφοριών όταν αξιολογεί τα οικονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. «Εν μέσω των συνθηκών έντονης αβεβαιότητας, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αξιολογήσει πολύ προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ», δήλωσε ο κ. Μερς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή