5G: «Κόκκινο» της Σουηδίας σε Huawei και ZTE

5G: «Κόκκινο» της Σουηδίας σε Huawei και ZTE

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόκκινο φως στη συμμετοχή των κινεζικών Huawei και ZTE στον διαγωνισμό για το δίκτυο νέας γενιάς 5G άναψε η κυβέρνηση της Σουηδίας, εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας.

Το σκανδιναβικό κράτος θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα σε δημόσιο διαγωνισμό για τη δημιουργία του δικτύου 5G της χώρας. Ωστόσο, σ’ αυτόν δεν θα συμμετέχουν οι δύο κινεζικές εταιρείες, στις οποίες επιβλήθηκε «μπλόκο».

Η απόφαση αυτή ελήφθη, έπειτα από έκθεση των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, στην οποία το Πεκίνο χαρακτηρίζεται ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές εναντίον της Σουηδίας».

Πέραν της Στοκχόλμης, και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και ολική απαγόρευση στις κινεζικές εταιρείες, φοβούμενες τον κίνδυνο της υποκλοπής ευαίσθητων πληροφοριών.

Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνταν και οι διπλωματικές πιέσεις από την Ουάσιγκτον, η οποία έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Huawei ότι ενεργεί ως «κατάσκοπος» της κινεζικής κυβέρνησης. Όπως είναι φυσικό, η Huawei έχει αναφανδόν απορρίψει τις συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ έντονη είναι και η αντίδραση του Πεκίνου.

Το απαγορευτικό στις κινεζικές εταιρείες είναι σαφές ότι ωφελεί σημαντικά την Ericsson και τη Nokia, δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες διεκδικούν με αξιώσεις σημαντικό μερίδιο αγοράς σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή