Καλπάζει εκ νέου το ευρώ

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O εφιάλτης του ισχυρού ευρώ επιστρέφει, φουντώνοντας τις ανησυχίες των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και περιπλέκοντας τις προσπάθειες στήριξης της εύθραυστης ανάκαμψης. Το ενιαίο νόμισμα ανατιμήθηκε σε υψηλά μηνός έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του στο 1,18355.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η ανατίμηση του ευρώ συνιστά κίνδυνο τόσο για τις προσπάθειες επιστροφής στην ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό. Η υγειονομική κρίση έχει οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ, ενώ τα αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων φουντώνουν τις ανησυχίες για «διπλή βουτιά».

Το AEP της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 14,7% στο δεύτερο τρίμηνο, έπειτα από πτώση 3,2% του πρώτου τριμήνου, καθώς η πανδημία σαρώνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Το ενιαίο νόμισμα είχε αναρριχηθεί τον Σεπτέμβριο σε υψηλά διετίας, έως και το 1,20 έναντι του δολαρίου, για να μετριάσει στη συνέχεια τα κέρδη του. 

«Εν μέσω των συνθηκών έντονης αβεβαιότητας, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αξιολογήσει πολύ προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ», τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Ιβ Μερς, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, με τους περισσότερους αναλυτές να μην αναμένουν πρόσθετα μέτρα στήριξης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή