ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσημα σε εμπορική συμφωνία Βρετανία-Ιαπωνία

Επίσημα σε εμπορική συμφωνία Βρετανία-Ιαπωνία

Η Βρετανία υπέγραψε επίσημα εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, την πρώτη που πραγματοποιεί με μία μεγάλη οικονομία από το Brexit, καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε. έως το τέλος του έτους.  

Σε τελετή που έγινε στο Τόκιο, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας Λιζ Τρας και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι έβαλαν τις υπογραφές στη συμφωνία που είχε αποφασιστεί επί της αρχής το Σεπτέμβριο, τρεις μήνες αφότου είχαν αρχίσει οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Με τη συμφωνία αυτή, η Βρετανία ανοίγει την αγορά της ακόμη περισσότερο σε ιαπωνικά τρένα, αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ενώ την ίδια στιγμή βελτιώνεται το ψηφιακό εμπόριο και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Βεβαίως, η συμφωνία σημαίνει ότι όλες οι εξαγωγές της Βρετανίας προς την Ιαπωνία θα είναι απαλλαγμένες δασμών, ενώ μέχρι το 2026 θα αποσυρθούν και οι βρετανικοί δασμοί σε ιαπωνικά αυτοκίνητα. Το εμπόριο δε, μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να αυξηθεί κατά 15 δισ.στερλίνες. 

Παρότι τα οικονομικά οφέλη από αυτή τη συμφωνία θα είναι μέτρια – η Βρετανία είναι ο 18ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας – η συμφωνία με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αποτελεί θετική εξέλιξη για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι το Brexit θα δώσει την ευκαιρία στη Βρετανία να συνάπτει πιο αποτελεσματικές συμφωνίες ως ανεξάρτητη πλέον χώρα. Επικριτές της συμφωνίας εκτιμούν ότι η συμφωνία θα ενισχύσει το βρετανικό ΑΕΠ μόνο κατά 0,07%, ένα πολύ μικρό μέρος μόνο του εμπορίου που θα χαθεί με την Ε.Ε..

Η Μινάκο Μορίτα-Τζάγκερ, σύμβουλος σε θέματα διεθνούς εμπορίου και συνεργάτης του πανεπιστημίου του Σάσεξ, αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ιαπωνικές άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη βρετανική οικονομία και ότι η διατήρηση των υφιστάμενων επενδύσεων της Ιαπωνίας στη μετά του Brexit Βρετανία είναι σημαντικές, η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επιδείξει μία πολύ πιο ισχυρή δέσμευση ως προς τις ιαπωνικές επενδύσεις συμπεριλαμβάνοντας και ένα σχετικό κεφάλαιο για την προστασία των επενδύσεων και τη διευθέτηση διαφορών.