ΑΓΟΡΕΣ

Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των τεχνολογικών μετοχών;

Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των τεχνολογικών μετοχών;

Για τον κίνδυνο μιας νέας κατάρρευσης των τεχνολογικών μετοχών, όπως ακριβώς είχε συμβεί το μακρινό 2001, προειδοποιεί ο Άλμπερτ Έντουαρτς, αναλυτής της Societe Generale.

Πρόκειται για τον άνθρωπο, ο οποίος είχε προβλέψει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα ακολουθήσουν την Ιαπωνία σε μια εποχή αποπληθωρισμού και πολύ χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα. Είχε ονομάσει μάλιστα, αυτή την εποχή ως «Εποχή των Παγετόνων», καθώς οι μειωμένες αποδόσεις σημαίνουν και μειωμένη ανάπτυξη.

«Στην “εποχή των παγετόνων”, η ποιότητα, η ανάπτυξη και τα κέρδη αξιολογούνται και θα πρέπει να αξιολογούνται διαρκώς. Όμως, κάθε μετοχή ή κλάδος, ο οποίος εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια κερδοφορίας, κάνει την αγορά να αντιληφθεί ότι έχει ξεγελαστεί, καθώς εσφαλμένα εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα αποτελέσει ανοδικό στήριγμα» τονίζει, μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έντουαρντς προειδοποιεί ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός τομέας, παρότι συνεχίζει να ενισχύεται σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, εμφανίζει σημάδια επιδείνωσης, τα οποία αντικατοπτρίζονται ιδίως στην παρέμετρο των κερδών ανά μετοχή (EPS). Τα τελευταία άλλωστε, αποδεικνύονται χαμηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και σε γενικές γραμμές θεωρούνται ικανοποιητικά.

Αυτή όμως, η κατάσταση δημιουργεί αναπόφευκτες συγκρίσεις με την τεχνολογική κατάρρευση του 2001 στη Wall Street, καθώς και πάλι η αγορά αντιλαμβάνεται ότι έχει εν μέρει ξεγελαστεί, θεωρώντας ότι «επενδύει» πολύ περισσότερα από ό,τι θα έπρεπε στον κλάδο των τεχνολογικών εταιρειών.

Με πληροφορίες από MarketWatch