ΤΟΥΡΚΙΑ

Σε νέο χαμηλό η τουρκική λίρα, πέρα από τις 8 ανά δολάριο

Σε νέο χαμηλό η τουρκική λίρα, πέρα από τις 8 ανά δολάριο

Το όριο των οκτώ λιρών ανά δολάριο έσπασε το τουρκικό νόμισμα το πρωί της Δευτέρας καθώς συνεχίζει να κατρακυλά εν μέσω της τυχοδιωκτικής εξωτερικής πολιτικής, της σοβούσας οικονομικής κρίσης και της νέας έξαρσης του κορωνοϊού στη γείτονα χώρα.

Με ημερήσια άνοδο της τάξης του 1,12%, το δολάριο αντιστοιχεί πλέον σε 8,05 λίρες Τουρκίας, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών αφότου δημιουργήθηκε η Νεά Τουρκική Λίρα, αλλά και κόλαφο για την οικονομική πολιτική της Άγκυρας.

Σε στενά νομισματικά πλαίσια η εξέλιξη τη Δευτέρας ακολούθησε την απροσδόκητη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας την περασμένη Πέμπτη να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια στην Τουρκία και να προσπαθήσει με μέτρα ρευστότητας να περιορίσει την προσφορά χρήματος για να σταματήσει να κατρακυλά η τουρκική λίρα.

Ξένοι παρατηρητές εκφράζουν την αμφιβολία τους κατά πόσον η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ειλικρινή πρόθεση να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό στην Τουρκία.

Ωστόσο η εξωτερική πολιτική της χώρας, με ανοικτά μέτωπα σε τρεις ηπείρους, και εσχάτως η υβριστική επίθεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η νέα μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, με φορέα ακόμη και τον δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως, έχουν συμβάλει επίσης στη νέα πτώση του τουρκικού νομίσματος.