Τόσο πολύ χρήμα, τόσο λίγα ομόλογα

Τόσο πολύ χρήμα, τόσο λίγα ομόλογα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς έφτασε η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερο του 1,2% στην 15ετία, το φθηνότερο που έχει επιτευχθεί ποτέ σε δημοπρασία του ελληνικού Δημοσίου; Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα στην Ευρώπη αγγίζει τα 3,2 τρισ. ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, εξηγούν γιατί όλες οι νέες ομολογιακές εκδόσεις γίνονται ανάρπαστες. Κάτι που φάνηκε, άλλωστε, και με τις προσφορές-ρεκόρ των 233 δισ. ευρώ που υποβλήθηκαν κατά το ντεμπούτο των νέων κοινωνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Για την εβδομάδα που ξεκινά έχουν προγραμματιστεί ομολογιακές εκδόσεις συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, με το Bloomberg να εκτιμά ότι η προσφορά αυτή θα απορροφηθεί εύκολα μόνο από τις επανεπενδύσεις, καθώς στο διάστημα αυτό προγραμματίζονται αποπληρωμές ομολόγων και πληρωμές τόκων ύψους 50 δισ. ευρώ. 

Άλλωστε, τις ημέρες αυτές τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να διατηρήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της την Πέμπτη, αλλά και να το επεκτείνει πριν από τα τέλη του έτους. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg περιμένει την ανακοίνωση της επέκτασης του προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ για την πανδημία κατά 500 δισ. ευρώ, στα 1,85 τρισ. ευρώ, το Δεκέμβριο, μαζί με μία εξάμηνη παράταση του σχεδίου αυτού, έως τα τέλη του επόμενου έτους. 

Ήδη, τα επενδυτικά funds χρειάζεται να ανταγωνιστούν με την ΕΚΤ για να αγοράσουν ομόλογα στις αγορές, κάτι που αντανακλάται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια που πληρώνουν για να δανειστούν ακόμα και οι πιο ριψοκίνδυνοι εκδότες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. 

«Η αντίληψη που κερδίζει έδαφος στην αγορά, ότι η έκδοση των κοινωνικών ομολόγων αποτελεί το πρώτο βήμα για την αμετάκλητη καθιέρωση ενός κοινού ασφαλούς ευρωπαϊκού τίτλου ενισχύει τη γενική σύγκλιση των spreads», εξηγεί μιλώντας στο Bloomberg ο Κριστόφ Ρίγκερ, στρατηγικός αναλυτής της Commerbank.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή