Σε αναζήτηση διαλόγου με την Ε.Ε. στη διαμάχη Airbus-Boeing

Σε αναζήτηση διαλόγου με την Ε.Ε. στη διαμάχη Airbus-Boeing

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένσταση κατά της πρόσφατης απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τους δασμούς που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε κινεζικά αγαθά ασκούν οι ΗΠΑ. Παράλληλα, τείνουν κλάδο ελαίας προς τις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας την επίλυση της διαμάχης Boeing-Airbus μέσω διαλόγου.

Στην απόφασή του, ο ΠΟΕ είχε κρίνει ότι οι αμερικανικοί δασμοί σε αγαθά, ύψους 234 δισ. δολαρίων, που εισάγονται από την Κίνα παραβιάζουν τους κανονισμούς που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Η τριμερής επιτροπή του ΠΟΕ είχε αποφασίσει ότι η Ουάσιγκτον δεν παρουσίασε επαρκή επιχειρήματα που να δικαιολογούν τη νομιμότητα επιβολής τω δασμών. Η αμερικανική αντιπροσωπεία, σε ομιλία κατά την οποία ανακοινώνει την απόφαση για την άσκηση έφεσης, υποστηρίζει ότι η έκθεση του ΠΟΕ «αντανακλά μια χαμένη ευκαιρία για τον Οργανισμό στην έναρξη αντιμετώπισης του πιο σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει κάθε μέλος, το οποίο επιζητεί ένα ισορροπημένο και δίκαιο παγκόσμιο σύστημα εμπορίου».

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Ε.Ε. να επιδιώξει την επιβολή δασμών ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις του αμερικανικού κράτους στην Boeing, με τον ΠΟΕ να δίνει το «πράσινο φως» στην Ε.Ε. να επιβάλει δασμούς, ύψους 4 δισ. δολαρίων, σε αμερικανικά αγαθά.

Η Ουάσιγκτον αντιπροτείνει την εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου. «Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας λύσης μέσω διαπραγμάτευσης στην αντιπαράθεση με την Ε.Ε. για τις κρατικές επιδοτήσεις προς την Airbus», αναφέρεται στην ομιλία της αμερικανικής αντιπροσωπείας, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή