ΑΓΟΡΕΣ

Kατά 1 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι οι Αμερικανοί «κροίσοι» στην τετραετία Τραμπ

Kατά 1 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι οι Αμερικανοί «κροίσοι» στην τετραετία Τραμπ

Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα: Η Αμερική διανύει την εποχή των δισεκατομμυριούχων.

Πριν από τέσσερα χρόνια, εξελέγη στις ΗΠΑ ο πρώτος δισεκατομμυριούχος πρόεδρος. Έκτοτε, οι 200 πλουσιότεροι Αμερικανοί -ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει μόλις το 0,00006% του πληθυσμού- έχουν αυξήσει την περιουσία τους κατά ένα τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Οι δυνάμεις που συνέβαλαν στη συγκέντρωση τόσου πλούτου σε τόσο λίγα χρόνια υπήρχαν πριν από την απροσδόκητη εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ πρo τετραετίας. Όποια κι αν είναι η έκβαση των εκλογών της Τρίτης, αυτοί οι παράγοντες και ειδικότερα η τεχνολογικές αλλαγές, θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία και πολιτική της χώρας.

Όμως η προεδρία Τραμπ επιτάχυνε τις τάσεις που έκαναν τους πολύ πλούσιους Αμερικανούς ακόμη πλουσιότερους. Και πολλοί ήδη προχωρούν σε ενέργειες για την προστασία της περιουσίας τους, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και αναδειχθεί νικητής ο Τζο Μπάιντεν των Δημοκρατικών. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί ότι θα αυξήσει τους φόρους στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.

«Ο Τραμπ δεν είναι υπεύθυνος για πολλούς από τους παράγοντες που συντελούν σε μεγάλες αλλαγές στο χάσμα ανισοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, οι αλλαγές στις πολιτικές Τραμπ ενίσχυσαν αυτές τις τάσεις», εξηγεί η Κίμπερλι Κλόζιγκ, καθηγήτρια οικονομικών στο Κολέγιο Reed, επικαλούμενη το φορολογικό κώδικα του 2017 που ευνόησε τις επιχειρήσεις και τους πλουσίους.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία των Αμερικανών «κροίσων» ανερχόταν στο 1,8 τρισ. δολάρια την βραδιά των εκλογών του 2016 και την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τα 2,8 τρισ. δολάρια. 

ΣΤη διάρκεια της θητείας Τραμπ, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon.com είδε την περιουσία του να αυξάνεται περίπου 121 δισ.δολάρια, ενώ οι επιχειρηματίες σε ενέργεια, real estate και βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν χάσει έδαφος στην ευρύτερη κατάταξη του δείκτη, κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων λόγω Covid-19.