Brexit: Βγαίνει «λευκός καπνός» για το κρίσιμο ζήτημα της αλιείας

Brexit: Βγαίνει «λευκός καπνός» για το κρίσιμο ζήτημα της αλιείας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόοδος καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις του Brexit, καθώς πληροφορίες του Bloomberg θέλουν Λονδίνο και Βρυξέλλες να βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση λύσης για το κρίσιμο ζήτημα της αλιείας. 

Η συμβιβαστική λύση που προκρίνεται θα επιτρέψει στη βρετανική πλευρά να ισχυριστεί ότι πήρε πίσω τον έλεγχο των υδάτων της, ανοίγοντας το δρόμο ώστε ο αλιευτικός στόλος της να πιάνει περισσότερα ψάρια από ό,τι σήμερα. Την ίδια στιγμή, όμως, οι κρίσιμες αποφάσεις για τις ακριβείς ποσοστώσεις μεταφέρονται στο μέλλον, με αποτέλεσμα  οι Ευρωπαίοι ψαράδες να μην βγαίνουν χαμένοι σε αυτή τη φάση. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι όποιες διαφωνίες για τα μοίρασμα της ψαριάς στο μέλλον δεν πρόκειται να τορπιλίσουν την ευρύτερη συμφωνία, την οποία Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να επιτύχουν εδώ και οκτώ μήνες, με αποτέλεσμα να φτάσουν πλέον στο παρά πέντε τη εκπνοής της μεταβατικής περιόδου του Brexit. 

Σημειώνεται ότι τα οικονομικά συμφέροντα της αλιείας αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της βρετανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, όμως στις συζητήσεις για το Brexit απέκτησαν τεράστια πολιτική και συμβολική σημασία. Ειδικά για τη Γαλλία, ο στόλος της οποίας ψαρεύει στα βρετανικά ύδατα εδώ και δεκαετίες, έγινε ένα κεντρικό ζήτημα πολιτικής. Και ενώ η Ευρώπη έχει καταφέρει να συμφωνήσει με τη Βρετανία τους περισσότερους από τους όρους που θα διέπουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών από την 1η Ιανουαρίου, το ζήτημα της αλιείας είχε αναδειχθεί τον τελευταίο καιρό σε βασικό «αγκάθι» για την ευρύτερη συμφωνία του Brexit. 

Ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον δήλωσε χθες στο BBC «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι μία ευρύτερη συμφωνία είναι εφικτή «μέσα στις επόμενες ημέρες ή ας πούμε δύο εβδομάδες». 

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες και από τα δύο στρατόπεδα, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, διαφωνίες υπάρχουν ακόμα σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το λεγόμενο «level playing field», δηλαδή ένα δίκαιο περιβάλλον ανταγωνισμού για τις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.  

Οι διαπραγματευτές συμμετείχαν σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις το σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και πρόκειται να συνεχίσουν τις συζητήσεις σήμερα. Μέσα στην εβδομάδα, δεν αποκλείεται τα εναπομείναντα θέματα να αντιμετωπιστούν σε υψηλότερο επίπεδο, όπως για παράδειγμα ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή