Έρευνα FT: Επιστροφή στην ύφεση για την Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο

Έρευνα FT: Επιστροφή στην ύφεση για την Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωζώνη ίσως τελικά να μην αποφύγει τον εφιάλτη της διπλής «βουτιάς», αφού τα νέα lockdown που επιβάλλονται σε μεγάλες και μικρές οικονομίες της και η προοπτική ενός πολύ δύσκολου επιδημιολογικά χειμώνα φέρνουν νέο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα. Αν και η βιομηχανία αντιστέκεται, οι υπηρεσίες υποφέρουν από τα νέα μέτρα και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν το ΑΕΠ εκ νέου σε τροχιά συρρίκνωσης μετά την δυναμική ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα των Financial Times υποβάθμισαν αισθητά τις εκτιμήσεις τους για το τέταρτο τρίμηνο. Αν και αρχικά ανέμεναν οριακή ανάπτυξη, τώρα «βλέπουν» συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 11,8% το δεύτερο τρίμηνο και ανέκαμψε 12,7% το τρίτο. 

Η καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit αποκαλύπτει ότι το τέταρτο τρίμηνο άρχισε με άκρως δυναμικούς ρυθμούς για τον τομέα της μεταποίησης- κυρίως όμως χάρη στη Γερμανία, της οποίας τα εργοστάσια εξασφάλισαν αύξηση- ρεκόρ στις παραγγελίες. Ο τομέας των υπηρεσιών ωστόσο παγιδεύθηκε πιθανότατα σε ύφεση, όπως έχουν δείξει τα προκαταρκτικά στοιχεία, και δεν αποκλείεται οι επιδόσεις του να είναι ακόμη χειρότερες το επόμενο δίμηνο. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή