Με αρνητικό επιτόκιο 7 στα 10 κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης

Με αρνητικό επιτόκιο 7 στα 10 κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τα τρία-τέταρτα των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης είχαν στα τέλη Οκτωβρίου αρνητικό επιτόκιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb, η συνολική αξία των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ανερχόταν στα 8,9 τρισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου. Εκ του συνόλου, κρατικό χρέος συνολικής αξίας 6,53 τρισ. ευρώ είχε απόδοση κάτω του μηδενός, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ και έχοντας αυξηθεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου(6 τρισ. ευρώ). Το ποσό αντιπροσωπεύει το 73,25% της συνολικής αγοράς, πάντα με βάση την Tradeweb.

H αξία του εταιρικού χρέους υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης(investment-grade) με απόδοση κάτω του μηδενός ανέρχεται στο 1,47 τρισ. ευρώ ή σχεδόν το 40% της ευρωπαϊκής αγοράς investment-grade ομολόγων, από 29% στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συνολική αξία της ευρωπαϊκής αγοράς τίτλων υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης υπολογίζεται στα 3,5 τρισ. ευρώ.

Με την πανδημία να βυθίζει σε κρίση την παγκόσμια οικονομία, οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε άνευ προηγουμένου μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, μειώνοντας τα επιτόκια και εγκαινιάζοντας προγράμματα αγοράς ομολόγων, διοχετεύοντας ρευστότητα και κρατώντας το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά, ακόμη και κάτω του μηδενός επίπεδα.

Για πρώτη φορά, στο 60% της παγκόσμιας οικονομίας -συμπεριλαμβανομένου και του 97% των προηγμένων οικονομιών- οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια κάτω από το 1%. Στο ένα-πέμπτο του κόσμου, το κόστος δανεισμού είναι αρνητικό, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή