Deutsche Bank: Γιατί θέλει να κόψει τους δεσμούς της με τον Τραμπ

Deutsche Bank: Γιατί θέλει να κόψει τους δεσμούς της με τον Τραμπ

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Deutsche Bank AG αναζητά τρόπους να βάλει τέλος στη σχέση της με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά από τις αμερικανικές εκλογές, καθώς δείχνει να έχει κουραστεί από την αρνητική δημοσιότητα που πηγάζει από τους δεσμούς της με αυτόν, σύμφωνα με τρεις κορυφαίους τραπεζικούς υπαλλήλους, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, και έχουν άμεση γνώση του θέματος. 

Η Deutsche Bank έχει περίπου 340 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, τα οποία συνδέονται με τον Οργανισμό Τραμπ, του οποίου τη διοίκηση έχουν αναλάβει οι δύο γιοί του, σύμφωνα με καταθέσεις που έκανε ο Τραμπ στο Γραφείο Κυβερνητικής Δεοντολογίας των ΗΠΑ τον Ιούλιο καθώς με και μια ανώτερη πηγή εντός της τράπεζας.

Τα τρία δάνεια αφορούν σε ιδιοκτησίες του Τραμπ και η προθεσμία τους παρέρχεται σε δύο χρόνια. Επιπλέον, δεν υπάρχει καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εγγυηθεί προσωπικά για αυτά, σύμφωνα με δύο τραπεζικούς υπαλλήλους.

Σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, μια επιτροπή διαχείρισης της Deutsche Bank που επιβλέπει μεταξύ άλλων τους κινδύνους για τη φήμη της τράπεζας στην περιοχή της Αμερικής, έχει συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να απαλλάξει την τράπεζα από αυτά τα τελευταία υπολείμματα της σχέσης της με τον Τραμπ, αναφέρουν δύο από τους τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους που επικαλείται το Reuters. Η τράπεζα έχει δανείσει στον Τραμπ περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια στο πέρασμα των χρόνων, αναφέρει ένας από τους προαναφερθέντες.

Μια ιδέα που ανέκυψε κατά τις συναντήσεις ήταν η εξής: πώληση των δανείων στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με δύο υπαλλήλους. Αλλά ένας από αυτούς ανέφερε ότι αυτή η ιδέα δεν υπήρξε ιδιαίτερα ελκυστική, εν μέρει επειδή δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος θα ήθελε να προβεί σε αγορά των δανείων και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα τη συνόδευαν.

Ενώ ήταν γνωστό ότι η Deutsche Bank εξέταζε στενά τη σχέση της με τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ομάδας εργασίας το 2016 προκειμένου να επανεξετάσει τη σχέση της τράπεζας μαζί του, η πρόσφατη επιθυμία της να τερματίσει όλους τους δεσμούς και το περίγραμμα των συζητήσεων υπό το φως των εκλογών δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Οργανισμός Τραμπ δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό, ενώ σε κανένα σχόλιο δεν δέχθηκε να προβεί ούτε ο Λευκός Οίκος.

Η προειδοποίηση της Γουόρεν

Η γερμανική τράπεζα, η οποία άρχισε να δανείζει στον Τραμπ στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έχει εμπλακεί σε έρευνες, μεταξύ άλλων και από το Κογκρέσο, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του μεγιστάνα που έγινε πολιτικός καθώς και για τους ισχυρισμούς περί σχέσεών του με τη Ρωσία.

Οι έρευνες και η αρνητική δημοσιότητα του Τραμπ, αντιμετωπίζονται από κορυφαίο αξιωματούχο της τράπεζας ως «σοβαρή παράπλευρη απώλεια» που προκύπτει από τη σχέση της μαζί του, σύμφωνα με τους τρεις υπαλλήλους.

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Δημοκρατικό μέλος της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, έχει απευθύνει στο παρελθόν έκκληση για έρευνα στη Deutsche Bank σχετικά με τους ελέγχους της σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος, ενώ έχει ζητήσει απαντήσεις από αυτήν για τη σχέση της με τον Τραμπ και την οικογένειά του. Όπως δήλωσε στο Reuters, προτίθεται να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για τη διεξαγωγή έρευνας.

«Να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσω να μάχομαι για υπευθυνότητα και ισχυρή επιβολή των τραπεζικών μας νόμων, ειδικά για γιγάντια ιδρύματα όπως η Deutsche Bank», είπε η Γουόρεν.

Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα κριθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με τους τρεις υπαλλήλους.

Εάν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χάσει και οι Δημοκρατικοί αποκτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, τα ανώτερα στελέχη της Deutsche Bank πιστεύουν ότι οι έρευνες του δεύτερου, οι οποίες έχουν σταματήσει εξαιτίας δικαστικής διαμάχης για την πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του Τραμπ, θα μπορούσαν να εκκινήσουν και πάλι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, τα στελέχη της Deutsche Bank πιστεύουν ότι θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να διαχειριστούν τα δάνεια και να βάλουν τέλος στη σχέση τους με τον Τραμπ, σύμφωνα με τους υπαλλήλους.

Η τράπεζα ελπίζει πως κάνοντας αυτό, ίσως να μειώσει τον βαθμό ελέγχου που θα ασκηθεί, δήλωσαν οι ίδιοι.

Διαφορετικά σενάρια

Η ανησυχία των στελεχών της γερμανικής τράπεζας σχετικά με την ικανότητα του Τραμπ να αποπληρώνει τα δάνεια, δεν είναι αβάσιμη, δεδομένων των προσωπικών εγγυήσεων του Αμερικανού προέδρου και του χρόνου που απομένει προτού παρέλθει η προθεσμία τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εάν ο Τραμπ δεν επανεκλεγεί, τα στελέχη θα αισθανθούν ότι θα είναι πιο εύκολο για αυτά να ζητήσουν αποπληρωμή, να προβούν σε κατάσχεση – εάν εκείνος δεν είναι σε θέση να τα πληρώσει ή τα αναχρηματοδοτήσει – ή να προσπαθήσουν να πουλήσουν τα δάνεια, αναφέρουν δύο από τους υπαλλήλους της τράπεζας.

Καθώς ο Τραμπ έχει εγγυηθεί προσωπικά για όλα τα δάνεια, η Deutsche Bank θα μπορούσε επίσης να καταλάβει τα προσωπικά του στοιχεία εάν δεν καταφέρει να αποπληρώσει, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Εάν ο Τραμπ κερδίσει, τα στελέχη της Deutsche Bank εκτιμούν ότι οι επιλογές τους θα είναι λιγότερες, λένε οι πηγές. Η τράπεζα δεν θα ήθελε να χρεωθεί την αρνητική δημοσιότητα σε περίπτωση που κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία ενός εν ενεργεία προέδρου και πιθανώς να προέβαινε στην παράταση της προθεσμίας των δανείων μέχρι το πέρας της θητείας του.

Σύμφωνα με τις πηγές από την τράπεζα, η ουσία παραμένει ότι το ζήτημα δεν πρόκειται να επιλυθεί παρά μόνο μετά από τις εκλογές.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή