Τουρκική λίρα, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις

Τουρκική λίρα, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως τέλος η κατρακύλα της λίρας, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ και υποσκελίζοντας το ρεάλ Βραζιλίας ως το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυομένων αγορών από τις αρχές του έτους.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και τις 8,4843 έναντι του δολαρίου, μην καταφέρνοντας να συμβαδίσει με το ανοδικό momentum των υπολοίπων νομισμάτων. Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει χάσει το ένα-τρίτο της αξίας της.

Η διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος επιταχύνθηκε αφότου η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αιφνιδίασε τον προηγούμενο μήνα τους επενδυτές αψηφώντας τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων. Αντ’ αυτού, διατήρησε το βασικό επιτόκιο repo μίας εβδομάδας αμετάβλητο, ενώ συνέχισε με έμμεσο τρόπο τις προσπάθειες αύξησης του κόστους δανεισμού. 

Τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, που επιδεινώνονται εξαιτίας του κορωνοϊού, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Άγκυρας, η ανησυχητική μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να στηρίξει τη λίρα, ο διψήφιος πληθωρισμός, καθώς οι προβληματισμοί για την ανεξαρτησία των νομισματικών αρχών -με τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει επανειλημμένως εχθρός των υψηλών επιτοκίων- στρέφουν τους επενδυτές μακριά από τις τουρκικές αγορές, «τιμωρώντας» τη λίρα.

Την ίδια στιγμή, η προοπτική μιας νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές κλονίζει ακόμη περισσότερο το τουρκικό νόμισμα. Ο Μπάιντεν αναμένεται να τηρήσει πιο αυστηρή στάση απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση από ό,τι ο πρόεδρος Τραμπ όσο αφορά την αγορά του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή