Συμβουλές προς επενδυτές για τη νύχτα των εκλογών

Συμβουλές προς επενδυτές για τη νύχτα των εκλογών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλα πολιτικά σοκ, όπως το οριακό αποτέλεσμα των εκλογών του 2000, η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit το 2016 και η εκλογή Τραμπ την ίδια χρονιά, μπορούν να προκαλέσουν έντονες αναταράξεις στις αγορές μετοχών, εμπορευμάτων και συναλλάγματος. Στην περίπτωση ειδικά των αμερικανικών εκλογών οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται από την… Ασία, αφού τα αποτελέσματα συνήθως γίνονται γνωστά πολύ αφότου κλείσει η Wall Street. Αυτή τη φορά μάλιστα θα μπορούσε η καθυστέρηση να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι περισσότεροι επενδυτές σκοπεύουν να κάνουν αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα με το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών. Τι θα γίνει όμως όσο θα είναι σε εξέλιξη η ροή των αποτελεσμάτων; 

Το Bloomberg έχει ορισμένες συμβουλές για τους επενδυτές, οι οποίες στηρίζονται και στα μαθήματα από το παρελθόν. Το πρώτο έρχεται από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit και είναι: «Προσοχή στα στοιχήματα». Τότε τα γραφεία στοιχημάτων έδιναν λιγότερες από 1 στις 4 πιθανότητες στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στερλίνα επιδόθηκε σε εντυπωσιακό ράλι όταν ένα exit poll έδειξε ότι το Remain όδευε προς άνετη νίκη. Όταν όμως άρχισαν να γίνονται γνωστά τα πραγματικά αποτελέσματα κατέρρευσε. Ακόμη και σήμερα το βρετανικό νόμισμα δεν έχει επιστρέψει στα προ δημοψηφίσματος επίπεδα. 

Η δεύτερη συμβουλή είναι να αποφύγουν τις υπερβολικές αντιδράσεις. Και τούτο γιατί η αρχική αντίδραση της αγοράς δεν είναι πάντα καλός «οδηγός» για τη μακροπρόθεσμη τάση της. Μείνετε ψύχραιμοι και αφοσιωμένοι στην μακροπρόθεσμη στρατηγική σας είναι το μήνυμα των ειδικών. 

Τα όσα έγιναν το 2000 αποδεικνύουν επίσης το γιατί είναι σημαντικό να κοιτάει ένας επενδυτής μακριά. Την επομένη της ημέρας των εκλογών υπήρξε απότομη πτώση των δεικτών. Στη συνέχεια οι δείκτες σταθεροποίηθηκαν για ένα διάστημα, αλλά όταν έγινε σαφές ότι δεν θα έχουμε σύντομα οριστικό αποτέλεσμα άρχισαν και πάλι οι αναταράξεις. Για περισσότερο από έναν μήνα οι αγορές θύμιζαν «τρενάκι του τρόμου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή