Γιατί το ευρώ έφυγε από τη λίστα επιλογών της Goldman Sachs

Γιατί το ευρώ έφυγε από τη λίστα επιλογών της Goldman Sachs

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρώ δεν βρίσκεται πια στη λίστα της Goldman Sachs με τα μεγάλα νομίσματα που αναμένεται να υπεραποδόσουν έναντι του δολαρίου από την επομένη των αμερικανικών εκλογών. 

Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός είχε συστήσει μία σειρά από θέσεις σορταρίσματος του δολαρίου έναντι νομισμάτων των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στις αρχές Οκτωβρίου, προειδοποιώντας ότι οι αμερικανικές εκλογές, αλλά και ο κίνδυνος να καθυστερήσουμε να έχουμε αποτελέσματα από το μέτωπο των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό θέτουν υπό πίεση το αμερικανικό νόμισμα. Μεταξύ άλλων η Goldman πόνταρε και σε μεγάλη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. 

Τι άλλαξε; Η επιβολή νέων lockdown σε Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι εκτιμήσεις για επιστροφή της νομισματικής ένωσης σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο και το σήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της το Δεκέμβριο ήρθαν να περιπλέξουν τις προοπτικές για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. 

«Από τη μία πλευρά ενδεχόμενη σαρωτική νίκη Μπάιντεν στις εκλογές των ΗΠΑ και μία επιβεβαίωση εμβολίου τον Νοέμβριο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο ευρώ. Από την άλλη οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και η προοπτική νέας μείωσης του καταθετικού επιτοκίου από την ΕΚΤ λειτουργούν επιβαρυντικά για το νόμισμα» εξηγεί η Goldman.

Υπό τις συνθήκες αυτές η αμερικανική επενδυτική αποφάσισε να βγάλει από το ευρώ από τη σχετική λίστα, στην οποία φιγουράρουν μεταξύ άλλων τα δολάρια Καναδά και Αυστραλίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή