Τουρκία: «Πόλεμος» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα μερίσματα της Isbank

Τουρκία: «Πόλεμος» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα μερίσματα της Isbank

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία εγκαλεί την κυβέρνηση ότι έχει κατασχέσει μερίσματα συνολικού ύψους 3,7 δισ. λιρών (435 εκατ. δολαρίων) της Isbank. Πρόκειται για ποσά που σύμφωνα με το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έπρεπε να καταβληθούν στην Ένωση Τουρκικής Ιστορίας και την Ένωση Τουρκικής Γλώσσας και αντ’ αυτού μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών. 

To CHP κατέχει μετοχικό μερίδιο 28% στην τράπεζα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας και είχε ιδρυθεί το 1924 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Μουσταφά Κεμάλ κληροδότησε τις μετοχές του στο κόμμα το 1938 και είχε ορίσει ότι τα μερίσματα θα πρέπει να πιστώνονται στους δύο οργανισμούς. «Κάτω τα χέρια σας από τη διαθήκη του Ατατούρκ και τους αυτόνομους οργανισμούς» ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου του κόμματος. 

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υποστήριξε ότι οι δύο οργανισμοί δεν θα χάσουν τα μερίσματα, απλώς τα χρήματα θα μεταφερθούν σε ένα ενιαίο λογαριασμό. Τόνισε δε πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει έναν «νομικό διακανονισμό» για το θέμα, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Από το 2018 ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει διάφορες προσπάθειες να αποκτήσει τον έλεγχο της Isbank. Τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους μάλιστα είχε ζητήσει έρευνα για το καθεστώς τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου που είχαν διοριστεί από το CHP.

Πηγή: Bloomberg 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή