Ευρωζώνη: Ο εφιάλτης του lockdown και το σενάριο «διπλής βουτιάς»

Ευρωζώνη: Ο εφιάλτης του lockdown και το σενάριο «διπλής βουτιάς»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επαναφορά του lockdown σε Γερμανία, Γαλλία αλλά και στις περισσότερες οικονομίες «παγώνει» την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με ορατό τον κίνδυνο επιστροφής σε νέα ύφεση, έπειτα από το ανοδικό ξέσπασμα του τρίτου τριμήνου. 

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού και η επιβολή περιορισμών στις προσπάθειες ανάσχεσης της νόσου Covid-19 «λυγίζει» τον τομέα υπηρεσιών της Ζώνης του Ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της IHS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, καθιστώντας πολύ πιθανό ένα σενάριο διπλής βουτιάς.

Γερμανία και Γαλλία -οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά και άλλες μικρότερες οικονομίες του μπλοκ επανέφεραν αυστηρά lockdown μέτρα, κλείνοντας μεγάλο μέρος του τομέα υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, γυμναστήρια και καταστήματα.

«Με την αυστηροποίηση των μέτρων Lockdown, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο για την οικονομία της Ευρωζώνης να αποφύγει επιστροφή σε ύφεση», δηλώνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΗS Markit. 

O σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε υπηρεσίες και μεταποίηση κατάφερε μετά βίας να παραμείνει στο 50 τον Οκτώβριο, από 50,4 του Σεπτεμβρίου. Ο επιμέρους δείκτης για τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, στο 46,9, από 48 του Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των «λουκέτων» σε εστιατόρια και επιχειρήσεις φιλοξενίας. 

«Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα, γεγονός που αντισταθμίζει την κάπως καλύτερη εικόνα στη μεταποιητική δραστηριότητα», αναφέρει ο κ. Γουίλιαμσον της IHS Markit. «Με την επαναφορά του lockdown, στενεύουν τα περιθώρια για την Ευρωζώνη να αποφύγει μια ύφεση, ειδικά από τη στιγμή που το ΑΕΠ ορισμένων οικονομιών, όπως Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία συρρικνώνεται και πάλι», αναφέρει ο ίδιος.

Η πορεία της οικονομίας και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών συζητήθηκαν στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης(Eurogroup) και εν όψει της ανακοίνωσης των επικαιροποιημένων προβλέψεων της Eurostat, που αναμένονται αύριο.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Eurogroup, κάθε μήνας lockdown υπολογίζεται ότι αφαιρεί 2,5 με 3 μονάδες από το ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών παραδέχθηκαν ότι η πορεία της οικονομίας δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις, ενώ δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο να χρειασθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή