Χρυσός, ο απόλυτος «νικητής» των εκλογών

Χρυσός, ο απόλυτος «νικητής» των εκλογών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι αμερικανικές εκλογές να έχουν εξελιχθεί σε θρίλερ, χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα επικρατήσει ο Τζο Μπάιντεν ή ο Ντόναλντ Τραμπ, ένα όμως είναι σίγουρο: Ο χρυσός είναι ο απόλυτος νικητής, όποιον υποψήφιο κι αν βγάλει η κάλπη.

Και αυτό διότι οι ΗΠΑ, εν μέσω κορωνοϊού, είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσουν ένα δεύτερο και γενναίο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, είτε επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ είτε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, επισημαίνει στο CNBC ο Τζέιμς Ράστεχ, CIO της Coast Capital.

«Η Ουάσιγκτον θα τυπώσει πολύ περισσότερα τρισ. δολάρια και όλα αυτά έχουν εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις στις προοπτικές του χρυσού», εξηγεί ο κ. Ράστεχ.

«Η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα παραμείνουν ίδιες, όποιος κι αν εκλεγεί», προσθέτει.

Ένα πακέτο δημοσιονομικών μέτρων στήριξης συνεπάγεται διεύρυνση του ελλείμματος. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, κάνοντας στροφή προς ασφαλή «καταφύγια», όπως ο χρυσός, δίνοντας ώθηση στις τιμές του πολυτίμου μετάλλου. Από τις αρχές του έτους, ο χρυσός καταγράφει κέρδη πάνω από 49%. Τον Αύγουστο οι τιμές είχαν ξεπεράσει το φράγμα των 2.000 δολαρίων ανά ουγκιά, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες κυμαίνονται κοντά στο επίπεδο των 1.900 δολαρίων ανά ουγκιά. Στη σημερινή συνεδρίαση, ο χρυσός υποχωρούσε οριακά, στα 1.907 δολάρια ανά ουγκιά. 

Ο κ. Ράστεχ εξηγεί ότι οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού δαπανούν περισσότερα κεφάλαια για την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων. Ακόμη όμως και όταν εντοπίσουν νέα κοιτάσματα, η ποιότητα του πολύτιμου μετάλλου είναι πολύ κατώτερη, με αποτέλεσμα προβλέψεις για μείωση της προσφοράς χρυσού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή