Από τον Μπάιντεν στον Τραμπ, στο χάος και πάλι πίσω: Η αντίδραση των αγορών σε ένα 24ωρο

Από τον Μπάιντεν στον Τραμπ, στο χάος και πάλι πίσω: Η αντίδραση των αγορών σε ένα 24ωρο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές είναι συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια στα πολιτικά θρίλερ, τις εκπλήξεις και τις ανατροπές. Είναι όμως σπάνιο να τις βλέπεις μέσα σε ένα 24ωρο να ποντάρουν και στα τρία πιθανά σενάρια μίας προεδρικής εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ: Νίκη Δημοκρατικών, Νίκη Ρεπουμπλικανών και αβέβαιο αποτέλεσμα συνοδευόμενο από μακρά νομική διαμάχη.

Καθώς η ροή των αποτελεσμάτων άλλαζε τα δεδομένα και τις πιθανότητες για τους δύο υποψηφίους, οι δείκτες των μετοχών άλλαζαν κατεύθυνση και κάθε φορά το έκαναν με τρόπο εμφατικό. Με το που έκλεισαν οι κάλπες οι επενδυτές (εμπιστευόμενοι τις δημοσκοπήσεις) πόνταραν σε ένα «μπλε κύμα», μία καθαρή νίκη Μπάιντεν, αλλά και επικράτηση των Δημοκρατικών στα δύο σώματα του Κογκρέσου, με τα futures των Dow Jones και S&P 500 να επιδίδονται σε ράλι και εκείνα για τον Nasdaq να σημειώνουν πιο συγκρατημένη άνοδο. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έβλεπαν από την άλλη τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν. Μία κυβέρνηση Μπάιντεν με ένα ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο σήμαινε για τις αγορές σταθερότητα και γρήγορες αποφάσεις, χωρίς πολλά πολλά εμπόδια- κάτι καλοδεχούμενο. Σήμαινε όμως και αυξημένο δανεισμό για δαπανές, γεγονός που εξηγεί τις πιέσεις στα ομόλογα. 

Δεν πέρασαν πολλές ώρες για να γίνει σαφές ότι το μπλε κύμα δεν έφτασε ποτέ στην ακτή. Όταν μάλιστα έγινε ξεκάθαρο ότι η Φλόριντα θα μείνει «κόκκινη» τότε τα στοιχήματα στις αγορές πέρασαν από το σενάριο της καθαρής νίκης Μπάιντεν σε εκείνο της επανεκλογής Τραμπ μέσα σε λίγα λεπτά. Το πάρτι στις τεχνολογικές μετοχές (εκείνες που εξασφάλισαν τα μεγαλύτερα κέρδη την τελευταία τετραετία) είχε αρχίσει, με τα futures του Nasdaq να καταγράφουν άνοδο έως και 4,5%. 

Το τέλος στο πάρτι κήρυξε απότομα και παραδόξως ο ίδιος ο Τραμπ. Προαναγγέλοντας προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Αμερικανός πρόεδρος έφερε κοντά το σενάριο που φοβούνταν περισσότερο από κάθε άλλο αγορές: αυτό της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Οι Dow Jones και S&P 500 γύρισαν απότομα σε αρνητικό έδαφος και ο Nasdaq είδε τα κέρδη του να εξανεμίζονται. Το κλίμα άλλαξε και πάλι όταν άρχισαν να ποντάρουν σε επικράτηση Μπάιντεν σε Αριζόνα, Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν και κατά συνέπεια σε ένα διευρυμένο μονοπάτι προς την νίκη. Τα χαμόγελα επέστρεψαν και πάλι, αφού τις αγορές δεν τις ενδιαφέρει τόσο το ποιος θα είναι ο νικητής όσο η σταθερότητα. 

Αυτό που ξενίζει μάλλον είναι η ένταση των αντιδράσεων των αγορών προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, την ώρα που όλοι οι πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν πως τον νικητή είναι πρόωρο να τον κηρύξουμε σε μία τόσο αμφίρροπη μάχη. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες οι αγορές πέρασαν από τη βεβαιότητα για τη νίκη του Μπάιντεν, στη βεβαιότητα επανεκλογής Τραμπ και από την βεβαιότητα για ένα χάος με φόντο το Ανώτατο Δικαστήριο στη βεβαιότητα και πάλι για επικράτηση Μπάιντεν. 

Το αποτέλεσμα των εκλογών ακόμη δεν το γνωρίζουμε. Μένει λοιπόν να δούμε πόσες φορές θα αλλάξουν κατεύθυνση και σήμερα. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή