ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δεύτερο lockdown εκτροχιάζει το ιταλικό χρέος

φωτ.: Reuters

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να βγει το ιταλικό χρέος, εξαιτίας της ζημιάς που προκαλεί στην οικονομία το δεύτερο lockdown για τον κορωνοϊό. 

«Η Ιταλία θα κλείσει το έτος με χρέος/ΑΕΠ περίπου στο 160%.  Εάν η ανάκαμψη της οικονομίας είναι περιορισμένη, κινδυνεύουμε με μία εκρηκτική δυναμική του χρέους ήδη από το 2021», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Λουίτζι Μαρατίν, επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών της Κάτω Βουλής της Ιταλίας. 

Σημειώνεται ότι η Ιταλία μπαίνει σε lockdown για δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται και πάλι. Τα νέα μέτρα που θέτει σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απαγορεύουν την είσοδο και την έξοδο από τις πόλεις που βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου, όπως είναι το Μιλάνο. 

Ο Κόντε ετοιμάζεται να ρίξει άλλα 1,5 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, την ώρα που ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 10,5% στο χειρότερο πιθανό σενάριο για το 2020 και ανάπτυξη μόνο 1,8% το 2021. 

Οι καθυστερήσεις στην τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο η Ιταλία περιμένει έως και 209 δισ. δολάρια σε δάνεια και επιδοτήσεις, επηρεάζουν επίσης τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας.