Και όμως η UBS αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία

Και όμως η UBS αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την οικονομία της Ευρωζώνης προχωρά με σημερινή της έκθεση η UBS, με τους αναλυτές της να παραδέχονται, μάλιστα, ότι η κίνησή τους ενδεχομένως να ξαφνιάσει πολλούς, την ώρα που οι περισσότερες οικονομίες της Ευρώπης μπαίνουν ξανά σε lockdown. 

Παρόλα αυτά, η UBS αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο -7,4% (από -8% προηγουμένως) για το 2020 και στο +5,2% (από +5% προηγουμένως) για το 2021.  

«Η κινητήριος δύναμη για την αναβάθμιση των προβλέψεων του 2020 είναι ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου στο 12,7%, ο οποίος ήταν πολύ υψηλότερος των προβλέψεων της αγοράς (9,6%) και των δικών μας προβλέψεων (9,1%). Το θετικό αποτέλεσμα του τρίτου τριμήνου αντισταθμίζει την αρνητική επίπτωση από ένα κατά πάσα πιθανότητα αδύναμο τέταρτο τρίμηνο, το οποίο τώρα περιμένουμε στο -3%  (έναντι προηγούμενων προβλέψεων για +0,8%)»,  εξηγούν οι αναλυτές του οίκου. 

Όσο για την απόφασή της να αναβαθμίσει τις προβλέψεις για το 2021, τώρα που οι περισσότεροι αναλυτές προχωρούν σε υποβαθμίσεις εξαιτίας των lockdowns, η UBS εξηγεί ότι η τελική χαλάρωση –έστω και προσεκτική- των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να πυροδοτήσει μια οικονομική ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2021, οδηγώντας σε ανάπτυξη 2,2% για το πρώτο τρίμηνο και 2% για το δεύτερο τρίμηνο. 

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την αυστηρότητα και τη διάρκεια των περιορισμών στην κίνηση των πολιτών. Εάν οι περιορισμοί διατηρηθούν στα σημερινά ή ακόμα και σε αυστηρότερα επίπεδα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, οι προβλέψεις μας για το 2021 θα κινδυνεύσουν», σημειώνει ο οίκος. 

Ένας ακόμα παράγοντας αβεβαιότητας είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, καθώς και οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου. 

Οι νέες –αναβαθμισμένες- προβλέψεις της UBS για τις επιμέρους οικονομίες διαμορφώνονται στο -5,8% για το 2020 και στο +4,1% για το 2021 για τη Γερμανία, στο -9,6% και +6,8% αντίστοιχα για τη Γαλλία και στο -8,8% και +5,8% αντίστοιχα για την Ιταλία. 

Σημειώνεται ότι ο οίκος δεν έχει αναθεωρήσει, για την ώρα, τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, οι οποίες κάνουν λόγο για  πτώση του ΑΕΠ κατά 6% για το 2020 και ανάκαμψη της τάξης του 5,1%  για το 2021. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή