ΤΡΑΠΕΖΕΣ

«Καμπανάκι» για αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο στην Ευρωζώνη

φωτ. REUTERS CONNECT

Πολύ υψηλό πιστωτικό κίνδυνο βλέπει για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, ο οποίος προειδοποίησε για πολύ μεγαλύτερη επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών από το δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού που σαρώνει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη. 

Σε συνέντευξή του σε βελγικές εφημερίδες, ο Ενρία ανέφερε ότι «ο αντίκτυπος στο κεφάλαιο και η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού θα είναι πολύ πιο έντονη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας σε συνδυασμό με την πιο αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας». 

Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η γερμανική Commerzbank επιβεβαίωσε, με τα σημερινά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της, τις προηγούμενες ζοφερές προβλέψεις της ότι οδεύει σε ζημίες για ολοκληρη την φετινή οικονομική της χρήση. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 69 εκατ.ευρώ στο τρίτο τρίμηνο έναντι καθαρών κερδών 297 εκατ.ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η μετοχή, που υποχωρεί περίπου 6% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έχει απωλέσει από τις αρχές του έτους έως σήμερα 27% της αξίας της.