Τζακ Μα: Πώς εξελίχθηκε από σύμβολο της Κίνας σε απειλή

Τζακ Μα: Πώς εξελίχθηκε από σύμβολο της Κίνας σε απειλή

H εβδομάδα που πέρασε επρόκειτο να αναδείξει τον Τζακ Μα και πάλι σε πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας και «βασιλιά» της αγοράς. Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εβδομάδα που πέρασε επρόκειτο να αναδείξει τον Τζακ Μα και πάλι σε πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας και «βασιλιά» της αγοράς. Η αρχική δημόσια εγγραφή της εταιρείας του Ant Financial θα ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά.

Η Ant ήταν έτοιμη για την διπλή εισαγωγή σε Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη, από την οποία θα αντλούσε 34,4 δισ. δολάρια. Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας ακύρωσαν στο παρά πέντε τα σχέδιά της, σε μία κίνηση που οι αναλυτές είδαν ως προσπάθεια του Πεκίνου να βάλει φρένο στις φιλοδοξίες μίας επιχείρησης που είχε γίνει υπερβολικά ισχυρή και ενός επιχειρηματία που  μιλούσε υπερβολικά ανοιχτά για τα πάντα.

Πώς λοιπόν ο Μα ο δάσκαλος που έχτισε μία αυτοκρατορία έγινε από σύμβολο των δυνατοτήτων της Κίνας και της τεχνολογικής της εξέλιξης μία απειλή;

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μα πυροδότησε την οργή των αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος σε ένα συνέδριο τον περασμένο μήνα στη Σαγκάη, στο οποίο συνέκρινε τις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της χώρας με ενεχυροδανειστήρια και επέκρινε την απουσία καινοτομίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά, που μιλούσε έξω από τα δόντια. Αλλά αυτή τη φορά χτύπησε ευαίσθητες χορδές στο Πεκίνο.

Ο Μα στις δημόσιες εμφανίσεις του δεν αρκείται πάντως σε βολές προς άλλους. Συχνά αντλεί παραδείγματα από την δική του προσωπική ιστορία, τα όσα έχει πετύχει, αλλά και τις αποτυχίες και τους αγώνες, που χρειάστηκε να δώσει. Στο σχολείο αντιμετώπισε δυσκολίες, ενώ όταν ήρθε η ώρα του πανεπιστημίου απέτυχε δύο φορές στις εισαγωγικές εξετάσει. Έκανε αίτηση 10 φορές στο Χάρβαρντ, αλλά δεν έγινε ποτέ δεκτός. Και στην αγορά εργασίας ωστόσο οι απορρίψεις ήταν αλλεπάλληλες. Η πιο χαρακτηριστική ιστορία που έχει διηγηθεί είναι ότι είχε καταθέσει αίτηση στα KFC, για να διαπιστώσει ότι από τα 24 άτομα, που είχαν περάσει από συνέντευξη, ήταν ο μόνος που δεν πήρε τελικά μία θέση. Ήταν τελικά σε ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ με το ρόλο του μεταφραστή, που ανακάλυψε το Ίντερνετ. Το 1999 ίδρυσε την Alibaba με δάνεια 60.000 δολαρίων, που συγκέντρωσε από φίλους. Αυτή η εταιρεία εξελίχθηκε σε μία μεγάλη ιστορία επιτυχίας, που έκανε αισθητή την παρουσία της στο ηλεκτρονικό εμπόριο παγκοσμίως και το 2014 άντλησε 21,8 δισ. δολάρια από την αρχική δημόσια εγγραφή της.

Ο Μα παραιτήθηκε πέρυσι από το Δ.Σ. της Alibaba, αλλά αφοσιώθηκε στην Ant, της οποίας η πιο γνωστή υπηρεσία είναι η πλατφόρμα πληρωμών Alipay. Σήμερα η υπηρεσία χρησιμοποιείται στην Κίνα περισσότερο από ό,τι τα μετρητά ή οι πιστωτικές κάρτες. Η Ant Financial έχει επίσης επεκταθεί στον τομέα των ασφαλίσεων, της διαχείρισης πλούτου, ακόμη και της παροχής καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων- αν και δρα περισσότερο ως διαμεσολαβητής παρά ως τράπεζα. Βγάζει δάνεια για μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά τα προωθεί στις τράπεζες, που γίνονται ανάδοχοι.

Οι κινεζικές αρχές δεν ανησυχούν μόνο για την Ant, αλλά συνολικά για τους online πιστωτές. Τώρα όπως φαίνεται θα βάλουν εμπόδια στον δρόμο του Κινέζου δισεκατομμυριούχου. Ένας άνθρωπος, όμως, που έκανε 10 φορές αίτηση στο Χάρβαρντ, βίωσε και τις 10 την απόρριψη, αλλά τελικά πέτυχε να χτίσει  μία αυτοκρατορία, δύσκολα θα τα βάλει τώρα κάτω.

Πηγή: BBC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή