Συγκρατημένη πτώση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη

Συγκρατημένη πτώση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι ανησυχίες για επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση λόγω των περιοριστιστικών μέτρων για τη συγκράτηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 επισκιάζουν το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας πτώση τον Νοέμβριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα. ‘Ομως η πτώση ήταν μικρότερη των αρχικών προσδοκιών, καθώς το lockdown που εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερες χώρες της Ζώνης του Ευρώ δεν έχουν επιφέρει τόσο βαρύ πλήγμα στην οικονομία.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix υποχώρησε στο -10.0 τον Νοέμβριο, από -8,3 του Οκτωβρίου. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν «βουτιά» του δείκτη στο -15,0.

«Η επαναφορά των lockdowns σε πολλές χώρες της Ε.Ε. έχει μικρότερες επιπτώσεις από ό,τι φοβόμασταν», αναφέρει ο Μάνφρεντ Χούμπνερ, γενικός διευθυντής της Sentix. Σύμφωνα με τον κ. Χούμπνερ, αυτό πιθανότατα οφείλεται στις θετικές εξελίξεις σε Ασία και ΗΠΑ, όπου οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα δεν ήταν και τόσο δραστικοί.

Ο επιμέρους δείκτης υφιστάμενων συνθηκών υποχώρησε στο -32,3 από -32,0 του προηγουμένου μηνός. Ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στο 15,3 από 18,8, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

Στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- ο δείκτης υφιστάμενων προσδοκιών βελτιώθηκε για έκτο διαδοχικό μήνα, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο. Οι προσδοκίες για την πορεία της γερμανικής οικονομίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, όμως οι οικονομολόγοι της Sentix υπογραμμίζουν ότι παραμένουν σε θετικό έδαφος, γεγονός που καταδεικνύει ότι παραμένουν σε ισχύ οι προσδοκίες για παραμονή σε τροχιά ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή