Το ποτό που ξεπερνά σε πωλήσεις παγκοσμίως το ουίσκι και τη βότκα (βίντεο)

Το ποτό που ξεπερνά σε πωλήσεις παγκοσμίως το ουίσκι και τη βότκα (βίντεο)

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο είναι το νούμερο 1 ποτό (με υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος) σε κατανάλωση στον κόσμο; Δεν είναι ούτε το ουίσκι, ούτε η βότκα, διαβεβαιώνει ρεπορτάζ του Economist, αλλά το κινεζικό μπαϊτζιού.

Εδώ και αιώνες το μπαϊτζιού είναι το λατρεμένο ποτό στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με το ρεπορτάζ να αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο οι Κινέζοι δαπανούν τρεις φορές περισσότερα χρήματα για μπαϊτζιού από ό,τι για μπίρα.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι το κινεζικό ποτό με βάση το ζαχαρόχορτο δεν είχε ποτέ ως τώρα καταφέρει να εξασφαλίσει μεγάλα έσοδα από εξαγωγές, εν μέρει διότι δεν ενδιαφέρονταν και πολύ οι Κινέζοι παραγωγοί χάρη στην τεράστια εγχώρια κατανάλώση που απορροφούσε όλη την παραγωγή τους. Ωστόσο τώρα αυτό μπορεί να αλλάξει…

Οι Κινέζοι παραγωγοί πλέον ενδιαφέρονται να προωθήσουν στο εξωτερικό το μπαϊτζιού, καθώς η όλο και ογκούμενη μεσαία τάξη στην Κίνα έχει αρχίσει να… γλυκαίνεται από τα ξενόφερτα οινοπνευματώδη όπως το ουίσκι, το τζιν και η βότκα, επηρεάζοντας αρνητικά τις πωλήσεις του μπαϊτζιού.

Το πρόβλημα που κατά το ρεπορτάζ φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές του κινεζικού ποτού είναι ότι οι Δυτικοί προτιμούν τα ποτά τους σε κοκτέιλ, και το μπαϊτζιού συνδυάζεται με συστατικά που δύσκολα υπάρχουν διαθέσιμα στα περισσότερα σπίτια ή και μπαρ. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε αλκοόλ το καθιστά και αρκετά ακριβό στις χώρες όπου η φορολόγηση εξαρτάται από το ποσοστό οινοπνεύματος σε κάθε ποτό, ενώ συχνά είναι και δυσκολότερη η μεταφορά του.

Μια λύση για την προώθησή του θα μπορούσε να ήταν μια επανάληψη εκείνου που έκαναν το 1915 οι πρώτοι εξαγωγείς του ποτού, σε έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Βλέποντας τότε οι Κινέζοι παραγωγοί ότι δεν τους πλησίαζε κανείς να δοκιμάσει το ποτό τους, έπιασαν και πέταξαν στο έδαφος ένα γιάλινο μπουκάλι γεμάτο μπαϊτζιού. Το μπουκάλι έγινε χίλια κομμάτια, τράβηξε με τον θόρυβο την προσοχή των επισκεπτών της έκθεσης και όσοι πλησίασαν μαγεύτηκαν από το άρωμα του ποτού, ενώ οι κριτές απένειμαν στο μπαϊτζιού το πρώτο βραβείο.

Στην Κίνα μάλιστα, στην κωμόπολη Μαοτάι που ζει από την παραγωγή του ποτού, έχει δημιουργηθεί και μουσείο για το μπαϊτζιού, ενώ υπάρχει και Πλατεία 1915 που έχει και αναπαράσταση της στιγμής εκείνης στο Σαν Φρανσίσκο πριν 105 χρόνια.

Πηγή: The Economist

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή