H Γερμανία ζητά πιο μετριοπαθή προσέγγιση με τις ΗΠΑ στο εμπόριο

H Γερμανία ζητά πιο μετριοπαθή προσέγγιση με τις ΗΠΑ στο εμπόριο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο έτος, η Ε.Ε. πλήττεται με αμερικανικούς δασμούς μετά τη νίκη των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που έκρινε παράνομες τις επιδοτήσεις στην Airbus. Η απόφαση αυτή άνοιξε το δρόμο στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 15% σε αεροσκάφη Airbus και 25% σε μία σειρά από ευρωπαϊκά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων γαλλικών κρασιών, σκοτσέζικου ουίσκι και ισπανικής ελιάς. Μάλιστα, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει για ακόμη πιο σκληρά αντίποινα εάν η Ε.Ε. απαντήσει με επιβολή δικών της δασμών. Ο ΠΟΕ έδωσε όμως πριν από ένα μήνα και στην Ε.Ε. το πράσινο φως για να προχωρήσει με δασμούς λόγω των παράνομων επιδοτήσεων που δόθηκαν στη Boeing. 

Ο επιχειρηματικός κόσμος στη Γερμανία, που έχει διμερείς εμπορικές σχέσεις ύψους 252 δισ.δολαρίων με τις ΗΠΑ σε ετήσια βάση, ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να αποφύγει τυχόν επιδείνωση στο θέμα των δασμών. Ωστόσο, δεν μοιράζονται τη θέση της Γερμανίας όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε.. Η Γαλλία, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί από την επιβολή των αμερικανικών δασμών, ζητά άμεση δράση με αντίποινα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό ΛεΜέρ δήλωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι πιθανόν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να ακολουθήσει μία πιο μετριοπαθή στάση στη διένεξη με τη Boeing, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να διαφυλάξει τα συμφέροντά της. 

Πηγή: Bloomberg

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή