Η κεντρική τράπεζα έχει «κάψει» πάνω από 100 δισ. για τη στήριξη της λίρας

Η κεντρική τράπεζα έχει «κάψει» πάνω από 100 δισ. για τη στήριξη της λίρας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις «συμπληγάδες» του γεωπολιτικού και οικονομικού ρίσκου παραμένει εγκλωβισμένη η λίρα, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 8,56 λίρες έναντι του δολαρίου.

Με τον Τζο Μπάιντεν των Δημοκρατικών να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον Λευκό Οίκο, έχοντας εξασφαλίσει τους 264 από τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να ανακηρυχθεί στον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, η προοπτική επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας υπονομεύει ακόμη περισσότερο τη λίρα, που ήδη έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της από τις αρχές του έτους και σχεδόν 10% στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια στο 10,25% τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ώστε να συγκρατήσει την κατρακύλα της λίρας και να πιέσει προς τα κάτω τον πληθωρισμό, που «τρέχει» με ρυθμούς 12%.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη δαπανήσει από τις αρχές του έτους 101 δισ. δολάρια σε παρεμβάσεις για τη στήριξη της λίρας, όπως εκτιμά η Goldman Sahs. Mόνο στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας ξεπέρασαν τα 6 δισ. δολάρια, ανέφερε ο Μουράτ Ουνούρ, αναλυτής της Goldman Sachs, σε υπόμνημα προς τους πελάτες.

Το ποσό ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με το μέσο όρο 11,8 δισ. δολαρίων μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου, αποτελεί όμως «κατά την άποψή μας ένα μεγάλο ποσό, δεδομένης της συνολικής αξίας των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος», προσθέτει ο κ. Ουνούρ.

Οι αυξήσεις επιτοκίων τους τελευταίους μήνες αποδεικνύονται «ανεπαρκείς ώστε να αντιστραφεί η καθοδική τάση της λίρας και, σε λιγότερο βαθμό, στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος», επισημαίνει ο Ντάγκλας Γουίνσλοου, αναλυτής της Fitch Ratings. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fitch, η ραγδαία συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και οι μειωμένες ροές εξωτερικής χρηματοδότησης αποτελούν «αδύναμα σημεία» για την τουρκική οικονομία, απειλώντας την πιστολητική της κατάταξη. Η Τουρκία βρίσκεται στην κατάταξη «Junk» από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, με τη Fitch να την αξιολογεί στην υψηλότερη βαθμίδα ΒΒ-. Όμως η Fitch έχει υποβαθμίσει την προοπτική της τουρκικής οικονομίας σε αρνητική από σταθερή, επικαλούμενη τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και την αδύναμη αξιοπιστία στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή