Goldman: Το εμβόλιο ανοίγει το δρόμο για ανάκαμψη τύπου V

Goldman: Το εμβόλιο ανοίγει το δρόμο για ανάκαμψη τύπου V

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Goldman Sachs περιμένει μία ανάκαμψη τύπου V για την παγκόσμια οικονομία, μετά και τις ελπίδες ότι είμαστε κοντά σε ένα εμβόλιο για την Covid-19. Οι μετοχές διεθνώς επιδίδονται σε θεαματικό ράλι μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech ότι το υποψήφιο εμβόλιό τους εμφάνισε αποτελεσματικότητα άνω του 90% στην κλινική τους μελέτη. Η εξέλιξη την οποία ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, χαιρέτισε ως «σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα» ενισχύει τις προσδοκίες ότι θα μπει φρένο στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και θα δοθούν οι απαραίτητες ανάσες στην κοινωνία και την οικονομία. 

Η Goldman πιστεύει πολύ περισσότερο από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη επηρεάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή το νέο κύμα κρουσμάτων που σαρώνει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και το οποίο φέρνει νέα lockdown.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα η Goldman να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά και πάλι περιμένει ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από ό,τι η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg. Συγκεκριμένα βλέπει συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,9% φέτος και ανάπτυξη 6% το 2021 (έναντι εκτίμησης για 5,2% στην έρευνα) και 4,2% το 2022 (έναντι εκτίμησης για 3,7% στην έρευνα). 

«Αν η FDA εγκρίνει τουλάχιστον ένα εμβόλιο έως τον Ιανουάριο και ο μαζικός εμβολιός του γενικού πληθυσμού αρχίσει σύντομα μετά την έγκριση, όπως περιμένουμε, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπρούσε να ενισχυθεί αισθητά το δεύτερο τρίμηνο» έγραφε η Goldman στην τελευταία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. 

Πηγή: CNBC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή