Κέρδη 40% για τις αεροπορικές, άλμα πάνω από 10% για τις τράπεζες φέρνει το εμβόλιο της Pfizer

Κέρδη 40% για τις αεροπορικές, άλμα πάνω από 10% για τις τράπεζες φέρνει το εμβόλιο της Pfizer

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τράπεζες, εταιρείες ταξιδίων και πετρελαϊκές βρέθηκαν στο επίκεντρο του κλίματος ευφορίας που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι το πειραματικό της εμβόλιο αποδεικνύεται περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, μια ανακοίνωση που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι το εμβόλιο θα βάλει τέλος στην πανδημία, ένα σενάριο που ενισχύει τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και στροφή μακριά από τις μετοχές εταιρειών που είχαν ευνοηθεί από τα περιοριστικά μέτρα.

Κλάδοι που είχαν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τα lockdowns, τους περιορισμούς στα ταξίδια και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που είχαν επιβληθεί ώστε να περιορισθεί η διασπορά του κορωνοϊού πρωταγωνιστούν στο σημερινό ράλι των χρηματιστηριακών αγορών, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να ενισχύονται σε υψηλά οκταμήνου και τους βασικούς δείκτες στη Wall Street να σημειώνουν νέο ιστορικό ρεκόρ. Στον αντίποδα, οι επενδυτές έστρεψαν την πλάτη στις μετοχές που έως τώρα θεωρούνταν ως ασφαλή καταφύγια, όπως η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Zoom -που έκανε βουτιά σχεδόν 20%- και η βρετανική εταιρεία διανομής τροφίμων Ocado.

To εμβόλιο της Pfizer αλλάζει τα δεδομενα, καθώς καθιστά εφικτό το σενάριο για άνοιγμα της οικονομίας το 2021 και μια ισχυρή και σταθερή ανάκαμψη», εξηγεί ο Εμάνουελ Κάου, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην Barclays.

«Πολλοί επενδυτές περίμεναν μια τέτοια στιγμή», προσθέτει, σημειώνοντας ότι η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές αποτελεί ακόμη μια εξέλιξη που απομάκρυνε μεγάλος μέρος της αβεβαιότητας που επισκίαζε τις αγορές.

Ο τραπεζικός δείκτης στην Ευρώπη -που είχε εγκλωβιστεί στις συμπληγάδες των χαμηλών επιτοκίων και του φόβου για τσουνάμι εταιρικών πτωχεύσεων- κατέγραψε τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο από την εποχή της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, το 2011, κάνοντας άλμα 10,9%. Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών Societe Generale και BNP Paribas ξεχώρισαν σε επιδόσεις, με κέρδη 18% και 14,5% αντιστοίχως.

Εικόνα ευφορίας και στη Wall Street, με τις μετοχές των JP Morgan και Bank of America να ενισχύονται πάνω από 10%.

Κέρδη σχεδόν 40% και για τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης, δίνοντας ώθηση 4,5% και στον πανευρωπαϊκό STOXX 600, ο οποίος ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο. «Πάρτι» στα περισσότερα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, με τον DAX της Φραγκφούρτης να κάνει άλμα πάνω από 6% και τον CAC 40 του Παρισιού να ενισχύεται πάνω από 8%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο S&P 500 έκανε άλμα 4% και νέο ιστορικό υψηλό κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης, όμως ο τεχνολογικός Nasdaq -που έως τώρα είχε επωφεληθεί από την αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών- είχε ηπιότερα κέρδη μόλις 0,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή