Eρντογάν: Η τουρκική οικονομία θα απαλλαγεί από τα «δεσμά» της

Eρντογάν: Η τουρκική οικονομία θα απαλλαγεί από τα «δεσμά» της

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tις βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς υπερασπίσθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι η τουρκική οικονομία δεν πρόκειται να «αιχμαλωτισθεί» στα δεσμά των επιτοκίων, υψηλού πληθωρισμού και συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Στην πρώτη του ομιλία για την πορεία της οικονομίας από τότε που απομάκρυνε τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και «καρατόμησε» και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς. «Δεν εγκαταλείπουμε τους κανονισμούς που διέπουν την ελεύθερη οικονομία, την συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτύξη και δεν ξεχνάμε την πραγματικότητα ότι τα χρήματα δεν έχουν εθνικότητα ή σύνορα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Δίνουμε ιστορική μάχη εναντίον εκείνων που θέλουν να καταδικάσουν την Τουρκία και να την αιχμαλωτίσουν με τα δεσμά των επιτοκίων, του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών ισοτιμίων», τόνισε.

Η λίρα σημείωσε χθες ισχυρά κέρδη, εν μέσω προσδοκιών ότι το νέο οικονομικό επιτελείο θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση αύξησης των επιτοκίων, για τη στήριξη της λίρας και αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών μετά την αιφνίδια παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Ουισάλ, ανέλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νατσί Αγκμπάλ.

Η λίρα έχει χάσει πάνω από το ένα-τρίτο της αξίας της από τις αρχές του έτους, έχοντας κατρακυλίσει σε ιστορικό ναδίρ έναντι του δολαρίου. Το τρίπτυχο υποτιμημένη λίρα-πληθωρισμός-επιτόκια κρατάει δέσμια την τουρκική οικονομία, τα θεμέλια της οποίας κλονίζονται και από την κατάρρευση των τουριστικών εισπράξεων εν μέσω κορωνοϊού και τις εκροές κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή