Οι «γίγαντες» που θορύβησαν το Πεκίνο

Οι «γίγαντες» που θορύβησαν το Πεκίνο

Καταπολέμηση μονοπωλιακών πρακτικών από τις δεσπόζουσες εταιρίες.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα ανακοίνωσε μέτρα για τον περιορισμό της ισχύος των διαδικτυακών γιγάντων της χώρας όπως οι Alibaba και Tencent, σε μια χώρα που καταγράφει ρεκόρ στη μεγάλη γιορτή του καταναλωτή, τη Singles Day.

Η ανακοίνωση υποχρέωσε σε πτώση της μετοχές τεχνολογίας στα κινεζικά χρηματιστήρια από το κλείσιμο της Τρίτης, κάτι που συνεχίζεται έντονα και την Τετάρτη.

Οι περιορισμοί καταδεικνύουν την ανησυχία του Πεκίνου για την αυξανόμενη επιρροή των ψηφιακών εταιριών, όπως είναι επίσης η τεχνολογική Ant Group και η εταιρία διανομής φαγητού Meituan.

Το νομοσχέδιο των 22 σελίδων της κρατικής αρχής ελέγχου της αγοράς προσπαθεί να ορίσει ποιες τακτικές των εταιριών νέων τεχνολογιών θεωρείται ότι εμποδίζουν τον ανταγωνισμό. Οι νέοι κανόνες επιχειρούν να εμποδίσουν τις εταιρίες από το μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες των πελατών τους με σκοπό να θέσουν εκτός αγοράς μικρότερους ανταγωνιστές.

Οι κανόνες θέτουν επίσης στο στόχαστρο εταιρίες οι οποίες μεταχειρίζονται διαφορετικά τους καταναλωτές με βάση τα προσωπικά τους στοιχεία και τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Σε μια τυπικά σοσιαλιστική χώρα όπως η Κίνα θα ήταν αναμενόμενο οι περιορισμοί αυτοί να είχαν έρθει πολύ νωρίτερα. Το Πεκίνο φέρεται θορυβημένο για τη δύναμη που μπορεί να αναπτύξουν αυτοί οι ηλεκτρονικοί γίγαντες και πέρα από την εμπορική τους ισχύ.

Η τάση περιορισμού της μεγάλης ισχύος των εταιριών είναι πιο ανθηρή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώνει έλεγχο της κατάχρησης δεσπόζουσας εμπορικής θέσης της αμερικανικής εταιρίας Amazon σε Γερμανία και Γαλλία, μεταξύ άλλων.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή