Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας έχασαν 250 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας έχασαν 250 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καίριο πλήγμα υπέστησαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας, που «είδαν» τις μετοχές τους να βυθίζονται εν μέσω ανησυχιών για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι συνολικές απώλειες των μετοχών των πέντε «μεγάλων» της τεχνολογίας από το κλείσιμο της Δευτέρας είχαν ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν περισσότερα από 250 δισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους, με βάση υπολογισμούς του CNBC. 

Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της Alibaba κατέγραφαν πτώση 8,86%, ενώ της Tencent 5,38%. Η μετοχή της κατασκευάστριας έξυπνων κινητών Xiaomi υποχωρούσε 5,73%, ενώ της μεγαλύτερης εταιρείας οnline υπηρεσιών delivery της Κίνας Meituan Dianping σημείωσε πτώση 7,47%. Ανω του 8% και η πτώση της μετοχής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com. Ο επιμέρους δείκτης τεχνολογίας του Hang Seng γνώρισε μεγάλες απώλειες, της τάξης του 5,6%. 

Oι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν χθες μία σειρά από κανονισμούς που έχουν ως στόχο να καταστείλουν τις μονοπωλιστικές πρακτικές στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Η πτώση διευρύνθηκε και από τη γενικότερη έξοδο των διεθνών επενδυτών από τις μετοχές τεχνολογίας στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η θετική είδηση για πρόοδο στην παρασκευή του εμβολίου της Pfizer πυροδότησε έντονες προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως των κλάδων που έχουν πληγεί πιο σοβαρά, όπως ταξιδίων και ψυχαγωγίας, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ρευστοποιήσουν ενεργητικό τους στην τεχνολογία και να στραφούν σε μετοχές ενέργειας και βαριάς βιομηχανίας. 

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ανακοινώνεται μία μόλις εβδομάδα αφότου ο κινεζικός κολοσσός στον χώρο του fintech Ant Group, θυγατρική της Alibaba, αναγκάστηκε να ματαιώσει την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια εγγραφή του – που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη σε ολόκληρο τον κόσμο – μετά από ανησυχίες που εκδήλωσαν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές. Πριν από λίγες ημέρες, η κεντρική τράπεζα της Κίνας και οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν προσχέδιο κανονισμών για τις online χορηγήσεις μικροδανείων, που επίσης πλήττουν την Ant Group. 

Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, η Alibaba, που ελέγχει μερίδιο 33% στην Ant Group, «είδε» τη μετοχή της στο Χονγκ Κονγκ να βουλιάζει περισσότερο από 7%. Αναλυτής της Orient Capital Research χαρακτήρισε «καταστροφή» την ξαφνική απόφαση αναβολής της αρχικής δημόσιας εγγραφής της Alibaba. «Δεν μπορείς να σταματάς μία αρχική δημόσια εγγραφή ύψους 35 δισ.δολαρίων δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξή της, γιατί κάνεις το ρυθμιστικό σύστημα να φαίνεται εντελώς αυθαίρετο και υπό απόλυτη σύγχυση», εξήγησε. 

Πηγή: CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή