Πώς ένας φόρος 5% στην τηλεργασία θα στηρίξει τους εργαζομένους που πλήττονται

Πώς ένας φόρος 5% στην τηλεργασία θα στηρίξει τους εργαζομένους που πλήττονται

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την φορολόγηση της τηλεργασίας προτείνει η Deutsche Bank και με τα συγκεκριμένα έσοδα να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας που απειλούνται από τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank σε έκθεσή τους προτείνουν την επιβολή φόρου 5% στις αποδοχές των εργαζομένων εάν επιλέξουν να δουλέψουν από το σπίτι. Ο φόρος θα καταβάλλεται από τους εργοδότες και τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα προορίζονται για εκείνους που δεν μπορούν να απασχοληθούν από το σπίτι.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Deutsche Bank, εάν οι ΗΠΑ υιοθετούσαν φόρο τηλεργασίας, θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν έσοδα έως και 48 δισ. δολαρίων. Η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι είναι δίκαιο ένα τέτοιο μέτρο, καθώς όσοι δουλεύουν από το σπίτι εξοικονομούν χρήματα, εν αντιθέσει με εκείνου που αναγκάζονται λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, να πηγαίνουν για δουλειά στο χώρο εργασίας.

Στη Βρετανία, η Deutsche Bank υπολογίζει ότι τα έσοδα από έναν τέτοιο φόρο θα ανέρχονταν σε 6,9 δισ. στερλίνες ετησίως και θα μπορούσαν να διατεθούν για τη χορήγηση επιδόματος 2.000 στερλινών ετησίως στους χαμηλού εισοδήματος εργαζομένους και εκείνους που απειλούνται να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας.

Η Deutsche Bank προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα αφιερώσουν πλέον 4,6 δισ. ημέρες το χρόνο στο σπίτι από ό,τι στο γραφείο. Ένας φόρος 5% στην τηλεργασίας σε έναν μέσο μισθό 55.000 δολαρίων το χρόνο ισοδυναμεί με περίπου 10 δολάρια την ημέρα στις ΗΠΑ. Για τη Βρετανία, ο φόρος ισοδυναμεί με περίπου 7 στερλίνες για ετήσιο μισθό 35.000 στερλίνων. «Εκείνοι που δουλεύουν από το σπίτι επωφελούνται άμεσα και έμμεσα και θα πρέπει να φορολογηθούν ώστε να εξομαλυνθεί η μεταβατική περίοδος για εκείνους που ξαφνικά εκτοπίσθηκαν επαγγελματικά», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή