Παραιτείται ο πιο στενός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον

Παραιτείται ο πιο στενός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πιο ισχυρός συνεργάτης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αποχωρώντας από την κυβέρνηση έως τα τέλη του έτους και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη μελλοντική πολιτική αντζέντα του Λονδίνου. Η παραίτηση, η ποία επιβεβαιώθηκε από πρόσωπο που έχει γνώση του θέματος, βάζει τέλος στην επιρροή που ασκούσε εδώ και 17 μήνες μία μικρή αλλά δυνατή ομάδα αξιωματούχων που τάσσονταν υπέρ του Brexit μέσα στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης. 

Ο Κάμινγκς είναι δεύτερος πιο σημαντικός σύμβουλος του Τζόνσον που αποχωρεί σε διάστημα 24 ωρών, μετά την κλιμάκωση των εντάσεων μέσα στους κύκλους που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Διευθυντής Επικοινωνίας Λι Κέιν, που συνεργάστηκε με τον Κάμινγκς για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016, υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του. 

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σάπς υποβάθμισε την αποχώρηση του Κάμινγκς, λέγοντας σε συνέντευξή του στο Sky News ότι «οι σύμβουλοι έρχονται και παρέρχονται». Ο Κάμινγκς παρέμενε στενός συνεργάτης του Τζόνσον από τον Ιούλιο του 2019 όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του και ήταν ο «αρχιτέκτονας» του επιτυχημένου δημοψηφίσματος για το Brexit. Τώρα, η αποχώρησή του θα στερήσει από τον πρωθυπουργό έναν από τους πλέον σημαντικούς και στρατηγικούς του συμβούλους, που ασκούσε τεράστια επιρροή σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, από τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας έως το Brexit και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.   

Ο Κέιν και ο Κάμινγκς υπήρξαν οι δύο πιο στενοί συνεργάτες του Τζόνσον στη διάρκεια της πολιτικής του θητείας και τώρα ο πρωθυπουργός θα αισθανθεί τα μέγιστα την απουσία τους. Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για τη Βρετανία: με την χώρα να διανύει το δεύτερο καθολικό της lockdown και με τους θανάτους από τον κορωνοϊό να αυξάνονται συνεχώς, ο Τζόνσον έχει πλέον ελάχιστο χρόνο μπροστά του για να καταλήξει σε μία εμπορική συμφωνία για το Brexit με την Ε.Ε..

Αμφιλεγόμενο πρόσωπο

Η παρουσία του Κάμινγκς στους κορυφαίους κυβερνητικούς κύκλους του πρωθυπουργού υπήρξε αμφιλεγόμενη. Κατά τους πρώτους ταραχώδεις μήνες της πρωθυπουργίας Τζόνσον το 2019, ο Κάμινγκς ξεκίνησε μία εκστρατία εναντίον όσων πρόσκεινταν κατά του Brexit εντός των Συντηρητικών, απομακρύνοντας κάποιος «αντάρτες» και προκαλώντας πολιτικές έριδες. 

Εν συνεχεία, βοήθησε τον πρωθυπουργό να επιτύχει μία ιστορική εκλογική νίκη το Δεκέμβριο, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Τόρις σε διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ετών με σύνθημα «να στηρίξουμε οικονομικά παραμελημένες περιοχές της Βρετανίας». Οταν όμως ήρθε η πανδημία στις αρχές του έτους, το σχέδιο του Κάμινγκς «έπεσε στο κενό», καθώς όλη η κυβερνητική προσοχή στράφηκε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Το Μάιο, ο ίδιος ο Τζόνσον ανέλαβε την ευθύνη να υπερασπιστεί τον Κάμινγκς, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι παραβίσε το lockdown. 

Πηγή: Bloomberg 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή