«Αλά αμερικανικά» το πλαίσιο ελέγχου των κινεζικών τεχνολογικών

«Αλά αμερικανικά» το πλαίσιο ελέγχου των κινεζικών τεχνολογικών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της χώρας βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι κορυφαίοι τεχνολογικοί όμιλοι της Κίνας, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να συντάξει ένα αντιμονοπωλιακό ρυθμιστικό πλαίσιο που να κρατά υπό έλεγχο τις συγκεκριμένες εταιρείες. Οπως και οι ΗΠΑ, έτσι και η Κίνα επεμβάνει τώρα σε μία προσπάθεια να ανακόψει τη δύναμη των τεχνολογικών εταιρειών της. Η λεπτή γραμμή ισορροπίας είναι μην ανακοπεί η προσπάθεια της χώρας να αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρωταθλητή τεχνολογίας. 

«Οπως και η Ουάσιγκτον, το Πεκίνο έχει μία σχέση έρωτα και μίσους με τους τεχνολογικούς κολοσσούς του. Από τη μία, αυτές οι εταιρείες εκπροσωπούν την επιτυχημένη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Κίνας και την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη, το Πεκίνο αγωνίζεται εδώ και καιρό να ενσωματώσει τους μεγάλους της τεχνολογίας στη σοσιαλιστική οικονομία της ελεύθερης αγοράς», αναφέρει αναλυτής της Trivium China. Στην αρχή της εβδομάδας, η υπηρεσία που ελέγχει τα μονοπώλια παρουσίασε ένα προσχέδιο κανονισμών που ορίζει, για πρώτη φορά, τί συνιστά αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά. Οι κανονισμοί καλύπτουν την τιμολόγιση, τις μεθόδους πληρωμών και την χρήση δεδομένων που έχουν να κάνουν με καταναλωτές. Πρόκειται για την πιο σαρωτική έως σήμερα προσπάθεια του Πεκίνου να θέσει σε ρυθμιστικό πλαίσιο αυτό που θεωρεί μονοπωλιστική συμπεριφορά από τους κινεζικούς κολοσσούς τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει εκρηκτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.  

Να σημειωθεί ότι στην Κίνα οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τις κορυφαίες τεχνολογικές επιχειρήσεις είναι σημαντικές για την καθημερινή ζωή των καταναλωτών. Για παράδειγμα, η εφαρμογή μηνυμάτων WeChat της Tencent χρησιμοποιείται από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές το μήνα. Και δεν είναι μόνο υπηρεσία μηνυμάτων – οι χρήστες μπορούν να πληρώσουν για να αγοράσουν προϊόντα μέσω της WeChat Pay, να κλείσουν εισιτήρια με αεροπλάνο και τρένο και να κάνουν online αγορές. Ισχυρή παρουσία στον τομέα των παιχνιδιών έχει και η Tencent. Επίσης, η Alipay της Ant Group χρησιμοποιείται από περισσότερους από 700 χρήστες το μήνα. 

Το Πεκίνο είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να θέσει υπό έλεγχο κάποιες πτυχές δραστηριοτήτων των παραπάνω εταιρειών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στις αρχές του 2018, οι ρυθμιστικές αρχές πάγωσαν την έγκριση δύο νέων βιντεοπαιχνιδιών με το φόβο ότι πρόβαλαν υπερβολικά μεγάλη βία καθώς και ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην όραση των παιδιών. Τα παιχνίδια χρειάζονται την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και η Tencent είχε πληγεί σοβαρά από σχετική κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών. 

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα πλήξει τις Alibaba, Tencent, Meituan, JD.com και Pinduoduo, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ενώ όπως δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής του τμήματος γεω-τεχνολογικής πρακτικής του Eurasia Group, Πολ Τρίολο, αυτό «θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθούν οι νέες κανονισμοί καθώς και από το εάν προβλέπεται αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο να γίνει αργότερα ακόμη πιο αυστηρό». Ο ίδιος θεωρεί ότι οι κινήσεις του Πεκίνου θα είναι κάτι αντίστοιχο με αυτές που σκέφτεται αυτή τη στιγμή η Ουάσιγκτον. «Η ιδέα είναι ότι όταν το Πεκίνο αποφασίσει να λάβει αποφασιστική δράση, αυτό θα γίνει ταχύτατα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμορφωθούν άμεσα. Οι τελευταίες κινήσεις αποτελούν ένα είδος προειδοποίησης και όπως έχουμε δει και στη Silicon Valley, οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών», προσθέτει ο Τρίολο. 

Πηγή: CNBC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή