Νέος παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών

Νέος παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νέος μεγάλος παίκτης δημιουργείται στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών από την εξαγορά της Nets, με έδρα την Κοπεγχάγη, από το μεγαλύτερο όμιλο πληρωμών της Ιταλίας, Nexi, σε μία συμφωνία ύψους 7,8 δισ.ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία που πραγματοποιείται στον ευρωπαϊκό κλάδο πληρωμών μέσα σε έξι εβδομάδες, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η τάση συγκεντρωτισμού, με την ιταλική Nexi να επεκτείνει την παρουσία της ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη. Στις αρχές Οκτωβρίου, η ιταλική εταιρεία αγόρασε τον ιταλικό ανταγωνιστή της SIA στην τιμή των 4,6 δισ.ευρώ σε μετοχές. Η τάση συγκεντρωτισμού στο διεθνή κλάδο πληρωμών άρχισε πέρυσι στις ΗΠΑ, όταν η Fiserv συμφώνησε να αγοράσει τη First Data σε μία συμφωνία ύψους 22 δισ.δολαρίων. Εκτοτε, στον «χορό» μπήκαν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές με τη γαλλική Worldline να αγοράζει τον Φεβρουάριο την Ingenico. 

Η εξαγορά της Nets προσδίδει στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου Nexi πρόσβαση στις προηγμένες αγορές ψηφιακών πληρωμών της Βόρειας Ευρώπης, όπου ο δανικός όμιλος έχει ηγετική παρουσία, καθώς και στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που προσφέρουν μεγάλες δυναμικές ανάπτυξης. Η Nexi αναμένεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ η συμφωνία με τη SIA θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο. 

Αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι η Nexi ενδεχομένως να δυσκολευθεί να ολοκληρώσει δύο συμφωνίες τη μία μετά την άλλη. Η ιταλική εταιρεία άδραξε την ευκαιρία όταν ο αμερικανικός όμιλος πληρωμών Global Payments αποσύρθηκε από τη κούρσα για την εξαγορά της Nets εν μέσω του δεύτερου κύματος κορωνοιού, όπως αποκάλυψε πηγή. Από την άλλη, η Nets επωφελήθηκε από το γεγονός ότι η ανταγωνίστριά της Worldline ήταν απασχολημένη από την προγραμματισμένη εξαγορά της Ingenico. 

Στη συμφωνία συμπεριλαβάνεται και χρέος ύψους 1,8 δισ.ευρώ, με τους μετόχους της Nets να λαμβάνουν 406,6 εκατ. νέες μετοχές της Nexi, εξασφαλίζοντας ποσοστό 39% στο νέο όμιλο που θα προκύψει. Η συμφωνία υποστηρίζεται επίσης από τους βασικούς μετόχους των δύο εταιρειών, που θα παραμείνουν και στο νέο όμιλο. Στο τρίτο τρίμηνο, τα έσοδα της Nexi αυξήθηκαν 1% στα 276 εκατ.ευρώ.   
    

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή