Pimco: Προειδοποίηση για επικίνδυνη αύξηση του χρέους

Pimco: Προειδοποίηση για επικίνδυνη αύξηση του χρέους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευάλωτη κατάσταση θα βρεθεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα όταν θα τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής επενδύσεων της Pimco. 

Ο Νταν Ιβάσκιν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να ζει με τις συνέπειες του υπερβολικού μεγάλου χρέους που έχει συσσωρευθεί σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να χρηματοδοτήσουν τα τεράστια μέτρα κατά του κορωνοϊού. «Θα εξέλθουμε από την πανδημία του Covid-19 με πολύ περισσότερο χρέος για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, εξέλιξη που θα μας οδηγήσει σε μία άκρως ευάλωτη κατάσταση», δήλωσε ο Ιβάσκιν στους FT. Η Pimco εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η ανάπτυηξη εμβολίων θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος και ο Ιβάσκιν καλεί τους επενδυτές να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί. «Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, όμως είναι ένα δύσκολο περιβάλλον για τους επενδυτές. Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς το πού μας οδηγούν», είπε χαρακτηριστικά. 

Στις αρχές του μηνός, το ΔΝΤ είχε προβεί στην εκτίμηση ότι οι κορυφαίες οικονομίες του G20 έχουν διοχετεύσει περί τα 11 τρισ.δολάρια υπό τη μορφή οικονομικής στήριξης προς φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και τον κλάδο υγείας από τη στιγμή που άρχισε η πανδημία. Με τις κεντρικές τράπεζες να στηρίζουν σταθερά τις πιστωτικές αγορές, οι επιχειρήσεις έχουν εκδώσει και επαναχρηματοδοτήσει τεράστιες ποσότητες χρέους στη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν αποθέματα και να είναι σε θέση να στηρίζουν τις δραστηριότητές τους και μετά την πανδημία. 

Αυτή η πλημμύρα χρέους στις αγορές βρήκε πρόθυμους αγοραστές να τοποθετήσουν στην αγορά σταθερού εισοδήματος σε ένα περιβάλλον που οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων μακράς διάρκειας βρίσκονται κοντά στο μηδέν. 

Ο Ιβάσκιν επισημαίνει ότι η ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα έχει περιοριστεί εδώ και μία δεκαετία από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση και οι αγορές συνέχισαν να κυριαρχούνται από τις κεντρικές τράπεζες. Ο κίνδυνος περιορισμένης ρευστότητας προκαλεί μεγάλες αναταράξεις που πρέπει να κρατούν σε επιφυλακή τους επενδυτές. 

Σημειώνεται ότι η Pimco, που διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 2 τρισ.δολαρίων, διόρισε τον Ιβάσκιν στη θέση του γενικού διευθυντή επενδύσεων το 2014 μετά την ξαφνική αποχώρηση του ιδρυτή της εταιρείας Μπιλ Γκρος. Το κεφάλαιο Pimco Income Fund με υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 125 δισ.δολαρίων, την παρακολούθηση του οποίου έχει αναλάβει ο Ιβάσκιν, έχει ανακάμψει εντυπωσιακά από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Πηγή: FT

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή