Τουρκία: Μπορεί μια γενναία αύξηση επιτοκίων να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού;

Τουρκία: Μπορεί μια γενναία αύξηση επιτοκίων να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού;

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mετά την «καρατόμηση» του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έχει ανέβει ο πήχυς προσδοκιών για τα επόμενα βήματα του οικονομικού επιτελείου της Άγκυρας. Τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, με προσδοκίες για μια «γενναία» αύξηση των επιτοκίων για τη στήριξη της λίρας.

Όμως οι αναλυτές της Morgan Stanley φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη. Παρότι προεξοφλούν μια αύξηση του κόστους δανεισμού, εντούτοις εκτιμούν ότι μπορεί να είναι πολύ μικρότερη των προσδοκιών. Η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο repo μίας εβδομάδας μόλις κατά 150 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley Αλίνα Σλιούρσατσουκ, Αντρέα Μάσια και Γκεόργκι Ντεγιάνοφ σε υπόμνημά τους προς τους πελάτες.

Οι περισσότεροι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg -συμπεριλαμβανομένων και οικονομολόγων από Barclays, Goldman Sachs Group και UniCredit- προβλέπουν μια αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 475 μονάδες βάσης, στο 15%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας «ενδεχομένως να αποφασίσει μια μεγαλύτερη αύξηση ώστε να επικοινωνήσει την πρόθεσή της να αποκλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά θεωρούμε ότι οι εσωτερικοί παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω τον πληθωρισμό, όπως οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης και η εγχώρια ζήτηση έχουν ομαλοποιηθεί, γεγονός που επιτρέπει λιγότερο επιθετική κίνηση», εξηγούν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

Για τον νέο διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ -ο οποίος διορίσθηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα από τον πρόεδρο, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν- η συνεδρίαση της Πέμπτης αποτελεί «βάπτισμα πυρός» και τεστ αξιοπιστίας. Με τις «ευλογίες» του ίδιου του Ερντογάν, ο Αγκμπάλ αναμένεται να ανακοινώσει μια αύξηση επιτοκίων που θα προσφέρει «ανάχωμα» στη λίρα και σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, καθώς οι χειρισμοί του προκατόχου του είχαν οδηγήσει το τουρκικό νόμισμα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις τουρκικές αγορές.

Ο ανασχηματισμός του οικονομικού επιτελείου συνέβαλε στην ανάκαμψη πάνω από 10% της τουρκικής λίρας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η λίρα έχανε σήμερα μέρος του εδάφους που ανέκτησε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με την ισοτιμία της στις 7,70 λίρες έναντι του δολαρίου. Ο Ερντογάν, που επικαλείται την ανορθόδοξη θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αντί να μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίξει τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον νέο υπουργό Οικονομικών, με πολιτικές φιλικές προς την αγορά.

Όλοι -πλην ενός- οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με την πιο τολμηρή πρόβλεψη να κάνει λόγο για άνοδο του κόστους δανεισμού στο 16% από 10,25%. Κατά την άποψη των αναλυτών της Morgan Stanley, μια άνοδος κατά 150 μονάδες βάσης είναι αρκετή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή