Brexit: Ίσως να είναι ήδη αργά για μία συμφωνία

Brexit: Ίσως να είναι ήδη αργά για μία συμφωνία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ίσως να είναι ήδη πολύ αργά. Η απογοητευτική αυτή απάντηση έρχεται από Ευρωπαίο αξιωματούχο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν λήξει στο τέλος του έτους η μεταβατική περίοδος του Brexit. 

Η Ιρλανδία, η χώρα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., διεμήνυσε σήμερα ότι οι δύο πλευρές έχουν προθεσμία 10 ημερών για να βρουν διέξοδο, ώστε να αποτραπεί ένα no deal, το οποίο θα σήμαινε απότομη επιβολή δασμών και μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα από 1ης Ιανουαρίου 2021. «Δεν είμαστε σίγουρα στο σημείο στο οποίο ελπίζαμε» δήλώσε στο Reuters διπλωμάτης της Ε.Ε.  λίγο πριν αρχίσου και πάλι οι επίσημες συνομιλίες Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Φροστ στις Βρυξέλλες, ενώ εξέφρασε την ανησυχία πως ενδεχομένως να μην επαρκεί πια ο χρόνος για συμφωνία. «Έχουμε πραγματικά καθυστερήσει πολύ, ίσως να είναι ήδη πολύ αργά» είπε χαρακτηριστικά. 

«Η Βρετανία είναι εκείνη που θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της» τόνισε δεύτερος διπλωμάτης, που μίλησε επίσης υπό καθεστώς ανωνυμίας, ενώ ένας τρίτος σχολίασε πως «είναι μακρύς ο δρόμος ακόμη για τη συμφωνία». 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επισημάνει ότι μπορεί να δώσει την απαραίτητη έγκριση στη συμφωνία στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας για το 2020, στις 15 και 16 Δεκεμβρίου εφόσον έχει στη διάθεσή του το κείμενό της έως την επόμενη Δευτέρα το αργότερο. Αν και ο Μπαρνιέ δηλώνει ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να επιτύχει το στόχο αυτό, σύμφωνα με το Reuters εκφράζεται μεγάλη ανησυχία στους κόλπους της κοινότητας ότι τα πράγματα θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αναταραχής στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης μετά και την αποπομπή του Ντέιβιντ Κάμινγκς. Όπως εξηγούσαν τέτοιου είδους εξελίξεις αποσπούν την προσοχή του Λονδίνου. 

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της σχολιάζει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στη στρατηγική της για το Brexit και πως εάν δεν είναι δυνατή μία συμφωνία, που θα καλύπτει τα συμφέροντά της, είναι έτοιμη για το no deal. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή