ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι κλάδοι «πρωταγωνίστησαν» στην παγκόσμια αγορά IPO

Ποιοι κλάδοι «πρωταγωνίστησαν» στην παγκόσμια αγορά IPO

Το πιο ενεργό τρίτο τρίμηνο της τελευταίας 20ετίας ήταν η περίοδος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τα έσοδα από αρχικές δημόσιες εγγραφές, ενώ σε όγκο συναλλαγών αποτελεί το δεύτερο ισχυρότερο τρίμηνο όλων των εποχών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δραστηριότητα των αρχικών δημοσίων εγγραφών, από την αρχή του έτους έως και σήμερα, επιταχύνθηκε, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 14% των συνολικών δημοσίων εγγραφών σε 872, και την εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων κατά 43%, αγγίζοντας τα 165,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young (EY Global IPO Trends: Q3 2020).

Στην αμερικανική ήπειρο ολοκληρώθηκαν 188 συμφωνίες, οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια 62,4 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 18% και 33% αντίστοιχα, ενώ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού πραγματοποιήθηκαν 554 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 85,3 δισ. δολαρίων, με αύξηση 29% και 88% αντίστοιχα. Και οι δύο αγορές έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Ενώ η δραστηριότητα στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξακολουθεί να εμφανίζεται μειωμένη κατά 27% ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών (130), και 24% ως προς τα έσοδα ($17,6 δισ.), από την αρχή του έτους έως και σήμερα. Τα επίπεδα διασυνοριακής δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών διατηρήθηκαν σταθερά ως προς τον συνολικό αριθμό και τα έσοδα, αντιπροσωπεύοντας το 8% και το 10% της παγκόσμιας δραστηριότητας, αντίστοιχα.

Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγείας, για ακόμη μία φορά κατέλαβαν την πρώτη θέση. Στον κλάδο της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκαν 210 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 53,9 δισ. δολαρίων, στη βιομηχανία 168 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας 23,3 δισ. δολάρια, ενώ η υγεία συγκέντρωσε 33,3 δισ. δολάρια, με 159 δημόσιες εγγραφές.

Η αμερικανική ήπειρος αύξησε τη δυναμική της κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020

Η δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο εμφάνισε ανοδικές τάσεις, καταγράφοντας αύξηση 18% ως προς τον συνολικό αριθμό των συναλλαγών (188) και 33% ως προς τα έσοδα ($62,4 δισ.), από την αρχή του έτους έως και σήμερα, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος το 2019. Ενώ ο κλάδος της υγείας κυριαρχεί στον αριθμό δημοσίων εγγραφών (71) από την αρχή του έτους έως και σήμερα, ο κλάδος της τεχνολογίας προηγείται ως προς τα έσοδα, συγκεντρώνοντας κεφάλαια $22,3 δισ. κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020. Η αμερικανική ήπειρος συνεχίζει την παράδοσή της ως «γενέτειρα» των δημοσίων εγγραφών εταιρειών “unicorns” (νεοφυών επιχειρήσεων με αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ. δολαρίων), με 12 από τις 18 αντίστοιχες δημόσιες εγγραφές του 2020, να πραγματοποιούνται μόνο στο τρίτο τρίμηνο.

Το τοπίο συναλλαγών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού ισχυροποιείται

Από την αρχή του 2020 έως και σήμερα, οι δημόσιες εγγραφές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχουν ξεπεράσει τη δραστηριότητα του ίδιου χρονικού διαστήματος έναν χρόνο πριν, τόσο σε συναλλαγές (29%), όσο και σε έσοδα (88%). Η δραστηριότητα στην περιοχή ενισχύθηκε, εν μέρει λόγω των κυβερνητικών πολιτικών ενίσχυσης των τοπικών εθνικών οικονομιών, στην προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.

Η αγορά δημοσίων εγγραφών της περιοχής ΕΜΕΙΑ κερδίζει έδαφος, ανακάμπτοντας σταδιακά

Μετά από ένα αδύναμο πρώτο εξάμηνο, οι αγορές δημοσίων εγγραφών της περιοχής EMEIA σημείωσαν ανοδικές τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2020, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 34% και τα έσοδα κατά 49%, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, εν μέρει λόγω των πολλών μεγάλων δημοσίων εγγραφών που σημειώθηκαν στην περιοχή. Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγείας αναδεικνύονται ως οι μεγάλοι νικητές, εκμεταλλευόμενοι το κύμα ψηφιοποίησης.

Στην Ευρώπη, οι αγορές δημοσίων εγγραφών αρχίζουν να ισχυροποιούνται, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 48% και τα έσοδα κατά 51%, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στο Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε την περιοχή EMEIA να ανακάμψει, με μία κολοσσιαία δημόσια εγγραφή να επιβεβαιώνει τη διαθέσιμη ρευστότητα της αγοράς και το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για κατάλληλες ευκαιρίες. 

Προοπτικές του 4ου τριμήνου του 2020: Εν αναμονή του απροσδόκητου

Η χρονιά αυτή ήταν σίγουρα απρόβλεπτη. Καθώς διανύουμε το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οι επενδυτές ενδέχεται να επιδιώξουν να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους, μόλις εμφανιστούν οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις στην αγορά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η απόκλιση μεταξύ οικονομικής ευημερίας και ΑΕΠ, και οι αποτιμήσεις των χρηματαγορών, προκαλούν, επίσης, νευρικότητα σε ορισμένους επενδυτές. Παρά τα ερωτηματικά γύρω από τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας και τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να περιβάλλουν το Brexit, οι προοπτικές για το 4ο τρίμηνο παραμένουν θετικές, με ένα υγιές εύρος συναλλαγών να βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές αγορές. Όσο το παράθυρο των ευκαιριών παραμένει ανοιχτό, αναμένεται ότι οι συμφωνίες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται.