H πανδημία η μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική οικονομία

H πανδημία η μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική οικονομία

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του Covid-19 συνιστά μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική οικονομία απ΄ότι θα ήταν μία παρατεταμένη αντιπαράθεση για το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετέχουν στο τελευταίο poll του Reuters και οι οποίοι βλέπουν τη βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ να επιβραδύνεται περισσότερο απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να έχουν πλέον ξεπεράσει τα 11 εκατ., οι ΗΠΑ θεωρούνται μακράν η χειρότερα πληγείσα χώρα και παρότι τα εμβόλια προσφέρουν κάποιο βαθμό αισιοδοξίας, οι προπτικές παραμένουν αβέβαιες, εκτιμούν οι 102 οικονομολόγοι του poll που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 16 Νοεμβρίου. 

Περίπου το 90% των οικονομολόγων, ήτοι το 53 εκ των 57, θεωρούν ότι η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία έως το τέλος του έτους. Εν απουσία νέων άμεσων μέτρων στήριξης από το Κογκρέσο, η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να επιδεινωθεί για μία ακόμη φορά. «Καθότι νέα δημοσιονομικά μέτρα θεωρούνται κάτι απίθανο προς το παρόν, το διαθέσιμο εισόδημα θα μειωθεί τους τελευταίους μήνες του έτους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως είναι ότι το τρίτο κύμα κορωνοϊού μπορεί να επιδεινωθεί με τις ψυχρές θερμοκρασίες του χειμώνα», αναφέρει ο Ντέιβιντ Μέρικλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs. Τα νέα lockdowns στην Ευρώπη αποτελούν μία υπενθύμιση των κινδύνων που θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ αυτό το χειμώνα, προειδοποιεί. 

Στο τέταρτο τρίμηνο, το αμερικανικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 3,7% σε ετήσια βάση και 3% στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ποσοστά χαμηλότερα έναντι των εκτιμήσεων του προηγούμενου μηνός που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 4% και 3,7% αντίστοιχα. Το μεγάλο εύρος των προβλέψεων, από -5,6% έως 7,4% για το τρέχον και το επόμενο τρίμηνο, υποδηλώνει εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα. «Υποθέτουμε ότι μεταποίηση, κατασκευές και το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όμως οι περιορισμοί σε άλλους κλάδους θα έχουν τεράστιο κόστος στην οικονομία με πιθανότητα απώλειας εκατομμυρίων θέσεων εργασίας», λέει ο Τζέιμς Νάιτλι, οικονομολόγος της ING, o ο οποίος θεωρεί ότι η περίοδος Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου θα είναι δύσκολη τόσο για την κοινωνία όσο και την οικονομία, με πιθανότητα ακόμη και συρρίκνωσης στο πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Για εφέτος, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη προβλέπεται να συρρικνωθεί 3,6%, σύμφωνα με το poll. Το 2021 και 2022, η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων κάνει λόγο για ανάπτυξη 3,8% και 2,9% αντίστοιχα. Στο μεταξύ, πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Επίσης, ένας από τους μεγάλους άγνωστους Χ είναι η προσέγγιση που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα. Οι 38 στους 56 οικονομολόγους δεν αναμένουν αλλαγή πολιτικής, 15 πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί ενώ τρεις ότι θα επιδεινωθεί. 

 

Το επόμενο βήμα της Fed

 

Με φόντο την επιδείνωση της οικονομίας και ελλείψει νέων δημοσιονομικών μέτρων από το Κογκρέσο, οι επενδυτές αναμένουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της νέας έξαρσης του κορωνοϊού στην οικονομία, παρέμβαση η οποία θα αντιστρέψει και την πρόσφατη άνοδο των αμερικανικών κρατικών αποδόσεων. Οι προσδοκίες αυτές αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, παρά το γεγονός ότι η Fed δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Ο Στήβ Ινγκλέιντερ της Standard Chartered πιστεύει ότι η Fed μπορεί να εκπλήξει τις αγορές αυξάνοντας τις αγορές ομολόγων της στα 120 δισ.δολάρια μηνιαίως πριν ακόμη από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, εάν διαπιστώσει ότι τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού ασκούν έντονες πιέσεις στην οικονομία. Από την αρχή της πανδημίας, η Fed αγοράζει τουλάχιστον ομόλογα αξίας 80 δισ.δολαρίων μηνιαίως. 
Επίσης, η Fed μπορεί να αναγκαστεί να προσαρμόσει τις αγορές κρατικών ομολόγων της, στην περίιπτση που τα θετικά νέα για το εμβόλιο ωθήσουν την απόδοση του 10ετούς αμερικανικου κρατικού ομολόγου πάνω από το 1%, εκτιμά ο Πράια Μίσρα της TD Securities. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Fed θα συνεχίσει να αγοράζει την ίδια ποσότητα σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αυξάνοντας μόνο την αναλογία του χρέους με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.  
Η κλιμάκωση των αποδόσεων αποτελεί πρόβλημα για τη Fed επειδή αυξάνει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και επενδυτές, εξέλιξη που με τη σειρά της θα υπονομεύσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Τόμας Κόστεργκ της Pictet Wealth Management προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει τις αγορές της στα 160 δισ.δολάρια μηνιαίως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ακόμη και εάν τα νέα είναι θετικά από το μέτωπο των εμβολίων και ανεξαρτήτως από την πορεία της ανάκαμψης, λέγοντας ότι «έχει πάρει το μάθημά της από τις προηγούμενες κρίσεις».
   
 Πηγή: Reuters
  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή