ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς

Ομόλογα: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο ραντάρ των επενδυτών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό χρέος να οδηγεί σε νέο ιστορικό χαμηλό την απόδοση του 10ετούς, υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά κάτω από το όριο του 0,7% σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Aπό τις αρχές του έτους, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία έχει αποκλιμακωθεί περισσότερο από 70 μονάδες βάσης, επιτρέπεποντας στη χώρα να δανείζεται στις αγορές με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Στη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών, η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές έξι φορές, έχοντας αντλήσει κεφάλαια συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ. Από την πρόσφατη επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με το κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται μόλις στο 1,187%, το χαμηλότερο σε έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Οι προσδοκίες για περισσότερες αγορές κρατικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης(PEPP), αλλά και η πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, συμβάλλουν στο να διατηρηθεί αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό χρέος, επιτρέποντας στο ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τα έκτακτα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων εν μέσω πανδημίας.

Στην ευρύτερη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των ομολόγων δεν φάνηκε να αντιδρούν στο βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τους αναλυτές να αναμένουν συμβιβαστική λύση στο θέμα.

Πολωνία και Ουγγαρία έθεσαν τη Δευτέρα βέτο στην υιοθέτηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027, καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης, η σύσταση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Οι δύο χώρες αντιδρούν σε ρήτρα που συνδέει την διάθεση κεφαλαίων με την συμμόρφωση στους κανονισμούς της ΕΕ.

Το βέτο, που απειλεί να καθυστερήσει την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ που πλήττονται από τον κορωνοϊό, θα συζητηθεί σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης την Τρίτη, και στη συνέχεια σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή είχε μικρή επίπτωση στην αγορά, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι ίσως επισκιάστηκε από τα νέα για το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν σταθερή στο -0,55% και του αντίστοιχου ιταλικού στο 0,61%.

Η έλλειψη αντίδρασης στις αγορές “τείνει να αντικατοπτρίσει την άποψη της αγοράς ότι η ΕΕ θα βρει τρόπο να πετύχει ένα συμβιβασμό που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές”, σχολίασε ο Andy Cossor, στη DZ Bank.

Την προσοχή θα προσελκύσει η τιμολόγηση από την Ιταλία 5ετούς δολαριακού ομολόγου μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης.