Η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει επενδύσεις, εάν δεν κάνει «πράσινη» στροφή

Η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει επενδύσεις, εάν δεν κάνει «πράσινη» στροφή

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεινόμενες πιέσεις να ακολουθήσει μία πιο «πράσινη» πολιτική δέχεται το Κρεμλίνο σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να χάσει πολύτιμες επενδύσεις. 

Η Ρωσία, μία οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, στις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού έχει ως έτος αναφοράς μία χρονιά κατά την οποία ήταν ακόμη μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και παρήγαγε πολύ περισσότερη ρύπανση από σήμερα. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι έχει το περιθώριο να αυξήσει αντί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων έως το 2030 σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. 

H κυριαρχία του κλάδου των ορυκτών καυσίμων στη χώρα αντανακλάται ακόμη και στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Οι ενεργειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις πρώτων υλών συγκροτούν σχεδόν το 60% του δείκτη Moex Russia Index, όταν το ποσοστό τους στον δείκτη MSCI Emerging Markets είναι κάτω από 12%. Οι ρωσικές ενεργειακές επιχειρήσεις έχουν μάλιστα παρουσιάσει σχέδια για επέκταση της παραγωγής τους, αλλά σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ανταγωνίστριές τους δεν έχουν δεσμευθεί για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές. 

Διαχειριστές κεφαλαίων εξηγούν στο Bloomberg πως ολοένα και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων και κρατικά επενδυτικά ταμεία ή συνταξιοδοτικά ταμεία, αποφεύγουν πλέον να επενδύουν σε βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και εν γένει σε επιχειρήσεις-  μεγάλους ρυπαντές ή περιορίζουν αισθητά την έκθεσή τους σε αυτές. Η τάση παγκοσμίως είναι πως πλέον μπορείς να επενδύσεις σε τέτοιου είδους εταιρείες μόνο εάν έχουν ξεκάθαρο σχέδιο για τη αναμόρφωσή τους σε έναν πιο βιώσιμο οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό η Ρωσία και οι επιχειρήσεις της καθίστανται ολοένα και λιγότερο ελκυστικές επιλογές. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή